Naar inhoud springen

Groei & Bloei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 19 nov 2019 om 07:30. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar) #IABot (v2.0)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Groei & Bloei is een vereniging van tuinliefhebbers. Naast 130 afdelingen in Nederland zijn er drie verenigingen in Vlaanderen. Sinds 1980 is koningin Beatrix (vanaf 2013 prinses Beatrix) beschermvrouwe van Groei & Bloei.[1] De vereniging telde in 2016 ruim 30.000 leden.[2]

De belangstelling voor tuinen wordt gedeeld via activiteiten in de vorm van lezingen, workshops en excursies. Daarnaast worden tuinkeuringen gehouden. De afdelingen organiseren excursies naar bijzondere tuinen en kwekers. Jaarlijks stellen ca. 1000 tuineigenaren tijdens het Open Tuinen Weekend in juni de eigen tuin gratis open voor het publiek. Bij de Floraliawedstrijd kweken schoolkinderen van een stekje een zo mooi mogelijke kamerplant.[3] Diverse afdelingen organiseren cursussen bloemschikken. Jaarlijks organiseert Groei & Bloei het Nederlands Kampioenschap Bloemschikken voor amateurs (NKB).

Geschiedenis

De vereniging Groei & Bloei kwam voort uit de Koninklijke Maatschappij tot bevordering van Tuinbouw en Plantkunde (KMTP), ook wel "De Maatschappij" genoemd. De KMTP werd opgericht door landgoedeigenaren, kwekers en handelaren in bloemen en planten op 17 december 1872. Doelstelling was de kennis van tuinbouw en plantkunde te bevorderen, evenals het vergroten van de kennis en de algemene belangstelling op het gebied van het leefmilieu en de flora. De KMTP was een platform voor het uitwisselen van nationale en internationale kennis en ervaring op het gebied van de verzorging van bloemen, planten, bomen, groente en fruit. Om deze doelstelling te verwezenlijken richtte de KMTP overal in het land tuinbouwscholen op. Ze zag toe op het onderwijs op de tuinbouwschool en reikte de diploma’s uit op de school. Die taken werden evenwel begin twintigste eeuw overgenomen door de overheid. Na de Tweede Wereldoorlog werd de KMTP een vereniging van tuinliefhebbers. De eerste afdeling was Arnhem, nadien ontstonden overal in Nederland lokale afdelingen. De lokale afdelingen zijn onderdeel van rayons. De voorzitters worden afgevaardigd naar het rayonoverleg. De rayonvoorzitters overleggen met het landelijk bestuur in de rayonraad. Tweemaal per jaar is er een Algemene Vergadering (AV). De statutaire naam is nog steeds Koninklijke Maatschappij tot bevordering van Tuinbouw en Plantkunde. De scholen zijn nog steeds vaak het onderkomen voor de afdelingsactiviteiten. Het bevorderen van de sierteelt gebeurde onder meer door het organiseren van bloemententoonstellingen, waaruit ook de Keukenhof ontstond.[4]

Magazine

Het blad verscheen in de beginjaren onder de namen Floralia, Onze tuinen en Tuin & Hof. Op 3 januari 1903 verscheen de toevoeging Sempervirens. In 1906 verscheen het weekblad Onze tuinen voor Vaklieden en Amateur-tuiniers. De bladen worden bewaard in de speciale collecties van de bibliotheek van de Universiteit Wageningen.[5] Het Nederlandsche Tuinbouw Weekblad, later Het Weekblad van de KMTP, werd in 1960, bij de eerste Floriade, omgezet in het maandblad Groei en Bloei. Dit ledenblad Groei & Bloei verschijnt maandelijks. Het geeft voorlichting over alles wat met de tuin te maken heeft en informeert over activiteiten van de lokale afdelingen. De redactie is gevestigd in het landelijke bureau in het gebouw van het Productschap Tuinbouw te Zoetermeer.