Grote Bekken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie van het Grote Bekken in oranje
Kaart van het Grote Bekken

Het Grote Bekken (Engels: Great Basin) is een endoreïsch bekken, een gebied dat niet afwatert naar zee, gelegen in het westen van de Verenigde Staten, tussen de Rocky Mountains en de Sierra Nevada. Het gebied heeft een droog klimaat en bevat de grootste woestijn van de Verenigde Staten.

De woestijn van het Grote Bekken heeft een eigen, karakteristieke vegetatie, en bestrijkt een ietwat anders (en kleiner) gebied dan het gehele bekken. Het Grote Bekken wordt bewoond door verschillende Indianenstammen, waaronder de Shoshone, die de Great Basin tribes genoemd worden. Hun verspreidingsgebied strekt zich behalve in het Grote Bekken zelf ook uit over aangrenzende gebieden ten noorden en oosten van het hydrografische bekken.

Beschrijving[bewerken]

Het 520.000 vierkante kilometer grote bekken beslaat het merendeel van Nevada en meer dan de helft van Utah, evenals delen van Californië, Idaho, Oregon en Wyoming. Het Grote Bekken is niet een enkel drainagebekken, maar bevat verschillende stroomgebieden.

Stroomgebieden binnen het Grote Bekken zijn:

Het Grote Bekken behoort tot de Basin and Range Province en bestaat daarom op de meeste plaatsen uit een afwisseling van langgerekte bergketens en valleien. Verder bevat het Grote Bekken twee grote zoutvlaktes, overblijfselen van wat in de laatste ijstijd twee grote meren waren.

De woestijn heeft overdag een maximumtemperatuur van 38°C, en een minimumtemperatuur van -7°C. Vanwege de noordelijke ligging en hoogte (minimaal 900 meter en maximaal 1980 meter) staat het Bekken ook wel bekend als een “koude woestijn”.

Het endoreïsche drainagepatroon van het Grote Bekken wordt veroorzaakt door de barrière die de omringende bergen voor rivieren vormen.

Geologie[bewerken]

Het Grote Bekken wordt door geologen gezien als een gebied dat midden in een proces van uitstrekken en breken zit. De aardkorst is relatief gezien dun, en wordt nog dunner. Geologen vermoeden dat het bekken in de verre toekomst zal veranderen in een rift, waarna de zee er kan binnenstromen vanuit de Golf van Californië.

Flora en fauna[bewerken]

De meeste gebieden in het Grote Bekken worden gedomineerd door struiken, vooral de melde en Artemisia tridentata. Open bosgebieden bestaande uit Juniperus osteosperma, Single-leaf Pinyon of Mountain Mahogany bevinden zich op de hellingen van veel heuvels. Verder vindt men er Limber Pine en Great Basin Bristlecone Pine.

Haasachtigen zoals de zwartstaarthaas en Desert Cottontail en de coyotes die op hen jagen zijn zoogdieren die vaak door mensen worden gezien in het gebied. Ook grondeekhoorns komen er veel voor, maar worden minder vaak gezien. packratten, kangaroo ratten en andere kleine knaagdieren komen veel voor in het gebied, maar duiken vooral ’s nachts op.

Kleine hagedissen zoals de luipaardleguaan komen veel voor in het Grote Bekken, evenals slangen zoals de ratelslang.

Twee bedreigde vissoorten kunnen worden gevonden in Pyramid Lake in het Grote Bekken: de Cui-ui, Catostomidae en de Lahontan cutthroat trout.

Een deel van de streek wordt beschermd in het Great Basin National Park.

Inwoners[bewerken]

Het Bekken is een van de dunstbevolkte gebieden van de Verenigde Staten. De twee grootste steden in het Bekken zijn Salt Lake City aan de oostgrens en Reno aan de westgrens. Een paar voorsteden van Los Angeles waaronder Lancaster, Palmdale, Victorville en Hesperia (Californië) bevatten samen ongeveer 600.000 inwoners in het zuidwestelijke deel van het Bekken. Kleinere steden in het Bekken zijn Carson City, Winnemucca, Elko, Ogden, Provo en Logan.

Het Grote Bekken wordt doorkruist door een aantal belangrijke spoorwegen zoals delen van de Interstate 80 tussen Reno en Salt Lake City, Interstate 15 tussen zuidwest Utah en Idaho, en Interstate 70 vanaf zijn samenvoeging met Interstate 15 in centraal Utah.

Uitgedoofde vulkaankegel vlak bij Fillmore bij Interstate 15.

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]