Grote Postweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Grote Postweg.
Grote Postweg Bandung 1938.

De Grote Postweg (Jalan Raya Pos in het Indonesisch) is een weg met een lengte van ongeveer 1.000 km, gelegen in het noordelijk deel Java van Anyer naar Panarukan. De weg werd aangelegd tijdens de regering van gouverneur-generaal Herman Willem Daendels.

Toen Daendels aankwam op Java besloot hij onmiddellijk om een transportroute in het noordelijk deel van Java aan te leggen om het eiland tegen een Britse aanval te beschermen. De weg had tot doel om een snelle verplaatsing van troepen mogelijk te maken.

Daendels verplichtte elke inheemse heerser langs de geplande route om arbeiders te mobiliseren om aan de weg te werken. Er werden productiedoelen vastgesteld en als deze doelen niet werden gehaald, werden de verantwoordelijke inheemse heerser en zijn arbeiders gedood. Hun hoofden werden in de bomen langs de weg gehangen. Daendels toonde geen genade. Echter, vanwege zijn ijzeren discipline werd de weg binnen één jaar (1808) voltooid, een buitengewone prestatie voor die tijd. Daarom is de naam van Daendels bekend tot op de dag van vandaag.

Duizenden Javaanse dwangarbeiders stierven tijdens de aanleg van de weg. Nochtans zien veel huidige Indonesische historici de aanleg van de weg als een belangrijke stap. Door de Grote Postweg werd het mogelijk om andere delen van Java te bereiken in slechts enkele dagen, in plaats van weken.

Aan de weg liggen te Bandoeng een aantal grote hotels, o.a. het Hotel Savoy Homann en het Grand Hotel Preanger. Ook de Jalan Braga komt uit op de Grote Postweg.

Film[bewerken]

In 1996 maakte de Nederlandse producent Pieter van Huystee de film De Groote Postweg. De film werd vertoond in diverse bioscopen in Nederland, Italië en Frankrijk. De Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer sprak de tekst in.

Bronnen[bewerken]

Externe link[bewerken]