Guillemette van Neufchâtel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Guillemette van Neufchâtel
1260-1317
Gravin van Montbéliard
Periode 1282- (samen met Reinout)
Voorganger Diederik III
Opvolger Reinout
Vader Amadeus van Neuchâtel
Moeder Jordana van Arberg

Guillemette van Neuchâtel (of Neufchâtel) (1260-1317) was een dochter van graaf Amadeus van Neuchâtel en van Jordanna van Arberg.

In 1282 huwde zij met Reinout van Bourgondië en werd de moeder van Agnes van Montbéliard, de echtgenote van Hendrik van Montfaucon en van Adelheid, echtgenote van Jan II van Auxerre.

Margaretha, de dochter van Diederik III van Montbéliard (1205-1283) was in 1259 gehuwd met de grootheer van Neufchâtel-en-Bourgogne en kreeg als bruidsschat de heerlijkheden Blamont, Châtelot, Belmont en Cuisance mede. Blamont werd door de heren van Neufchâtel-en-Bourgogne onder de bescherming geplaatst van de graven en hertogen van Bourgondië en dus onttrokken aan Montbéliard.

Bij testamentaire schikking stelde Diederik III gravin Guillemette, zijn achterkleindochter, aan tot enige erfgename van het graafschap Montbéliard. Om een successieoorlog te vermijden, deed Reinout van Bourgondië, een aantal toegevingen. In 1283 stond hij aan Theobald IV van Neufchâtel de heerlijkheden Blamont en Châtelot in leen af. Blamont omvatte Blamont zelf, Roches, Chamabon (verdwenen), Ecurcey, Autechaux, Mossonvillers (verdwenen), Pierrefontaine, Villars, Damvans, Vaufrey, Réclère, Grandfontaine, Abbévillers, Rocourt, Vandoncourt, Seloncourt, Bondeval, Hérimoncourt, Mélieres, Glay en Audincourt.