Gwenaëlle Grovonius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gwenaelle Grovonius)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gwenaëlle Grovonius tijdens haar inzwering in de Kamer van Volksvertegenwoordigers op 19 juni 2014

Gwenaëlle Grovonius (Namen, 16 oktober 1978) is een Belgische politica van de PS en volksvertegenwoordigster.

Levensloop[bewerken]

Grovonius groeide op in een familie die heel geëngageerd was in syndicale middens. Ze studeerde vertaling en ontwikkelingssamenwerking aan de ULB en aan de UCL, waarna ze zes maanden in Sint-Petersburg verbleef. Daarna ging ze werken bij de ngo Solidarité Socialiste en ze werd ook directrice bij de inforfederatie voor jongeren in de Franse Gemeenschap.

Grovonius werd eveneens politiek actief voor de PS, waarna ze als kabinetsmedewerker bevoegd voor parlementaire relaties bij verschillende ministers in de Waalse Regering en de Franse Gemeenschapsregering ging werken: Benoît Lutgen, Jean-Claude Van Cauwenberghe, Elio Di Rupo en Rudy Demotte. In 2006 werd ze voor de PS tevens verkozen tot OCMW-raadslid van de stad Namen, waar ze sinds 2009 gemeenteraadslid is.

Bij de federale verkiezingen van 2014 stond ze op de tweede plaats van de PS-lijst van de provincie Namen voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Grovonius raakte verkozen en zetelt in de Kamer onder meer in de commissie Buitenlandse Relaties.

In 2012 bekleedde ze 5 functies, waarvan 4 bezoldigd.[1]

Externe link[bewerken]