HP Integrated Lights-Out

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Integrated Lights-Out, of iLO, is een ingebouwde server manager die alleen beschikbaar is voor Hewlett-Packard producten. De techniek lijkt erg op de Lights out management (LOM) van andere bedrijven.

iLO wordt gebruikt voor het beheren van een server op afstand. Het apparaat is verbonden met een netwerk door een speciale Ethernet port (iLO port). De meeste Proliant servers met versie 300 of hoger hebben standaard een iLO port op het moederbord zitten. De iLo controller moet eerst worden geactiveerd op de machine zelf. Dit wordt gewoonlijk gedaan door op F8 te drukken tijdens de POST. De iLO controller kan worden ingesteld op DHCP of statisch ip adres, wat handiger is voor een server. Er moet ook een gebruikersaccount worden aangemaakt om de iLO mee aan te sturen. Door het ip adres van de iLO controller in te vullen in een browser kan de server makkelijk worden bestuurd. De webserver maakt gebruik van een https verbinding met eventueel een geldig certificaat.

Functies[bewerken]

iLO maakt het mogelijk om de server in de gaten te houden en die vanaf afstand te besturen. Omdat de iLO kaart een eigen ethernet port heeft is het iLO netwerk gescheiden van het server netwerk, wat veel veiligheid biedt. Mogelijke opties zijn:

  • De server opnieuw opstarten
  • De server te starten, zelfs als de server uit is
  • Een CD/DVD starten die zich in de server bevindt
  • Logbestanden bekijken

Met de 'Advanced license' is het mogelijk om:

  • Het beeldscherm over te nemen
  • Het systeem vanaf afstand te besturen

Geschiedenis[bewerken]

Compaq creëerde verschillende andere Lights Out Management producten voordat iLO ontstond. Voordat iLO bestond was de Remote Insight Board (RIB), alleen beschikbaar als een EISA of PCI uitbreidingskaart. RIB werd vervangen door RiLOE (Remote Insight Light-Out Edition), dat alleen beschikbaar was voor PCI. De oorspronkelijke RiLOE werd vervangen door RiLOE II. HP stopte met de productie RiLOE II in 2006. De definitieve versie van de firmware is 1.21 van 5 juli 2006.

iLO 2 is momenteel beschikbaar op alle nieuwe ProLiant 300/500/blade server modellen. iLO 2 gebruikt 'hardware acceleration' voor het weergeven van beeld en het versleutelen van het netwerk. Het resultaat is aanzienlijk verbeterd wat betreft de grafische prestaties.

Voor een aantal van de 100-serie servers is er een "Lights Out 100"-optie, die meer beperkte functionaliteiten heeft.

iLO Versies[bewerken]

Versie 1.60 introduceerde de "ILO Shared Network Port" dat het mogelijk maakt om een systeem systeem op afstand te besturen over een NIC in plaats van de 'dedicated management port'. De huidige iLO firmware-versie voor Proliant servers is 1.96, uitgebracht op 30 april 2014.

iLO 2 Versies[bewerken]

De huidige iLO 2 firmware versie voor Proliant gen. 5 en 6 servers is 2.29, uitgebracht op 7 oktober 2015.

iLO 3 Versies[bewerken]

De huidige iLO 3 firmware versie voor Proliant gen. 7 servers is 1.88, uitgebracht op 24 oktober 2016.

iLO 4 Versies[bewerken]

De huidige iLO 4 firmware versie voor Proliant servers gen. 8 en hoger is 2.53, uitgebracht op 03 Mei 2017.

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]