Haags herdenkingsmonument 1940-1945

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Oorlogsmonument en zuiltje bij Vredespaleis.JPG

Het Haags oorlogsmonument 1940-1945 staat tegenover het Vredespaleis op het Carnegieplein in Den Haag.

Het monument is gemaakt door Appie Drielsma in 1992, en kwam tot stand op initiatief van een groep van oud-verzetsmensen. De vier zuilen van het monument symboliseren de vier groepen in de samenleving ten tijde van de Tweede Wereldoorlog: neutraal, rooms-katholiek, protestants en joods.

Herdenkingsplechtigheid 4 mei[bewerken]

De herdenkingsplechtigheid begint ieder jaar in het gebouw van het Gymnasium Haganum met toespraken door o.a. de burgemeester en voordrachten door leerlingen van het gymnasium en het Segbroek College. Dan loopt iedereen naar het Carnegieplein.

Op 4 mei om 8 uur 's avonds worden dan kransen gelegd door de burgemeester, door nabestaanden van het verzet, door joodse organisaties, door de Haagsche Studenten Vereeniging (H.S.V.) en door het Segbroek College, dat het monument heeft geadopteerd.

De plechtigheid wordt georganiseerd door de Stichting Nationale Herdenking ’s-Gravenhage.

Ook in de Vredeskapel in de Malakkastraat wordt een korte herdenkingsdienst gehouden, waarna de aanwezigen naar het monument gaan en er ook een krans leggen.

Op hetzelfde moment houdt de Stichting Nationale Herdenking 's-Gravenhage stille tochten naar de Waalsdorpervlakte, de begraafplaats Westduin (Monumenten Stijkelgroep en geallieerden), de fusilladeplaats op de Parallelweg en het Loosduins monument.

Verplaatsing[bewerken]

In 2013 werd het monument verplaatst. Het Carnegieplein werd autoluw gemaakt, het plein werd ruimer, en het monument werd dichter bij de bomengroep geplaatst, zodat het uitzicht op het Vredespaleis vrij werd. Ook het plantsoen voor het hek van het Vredespaleis werd vergroot. Aan de zuidkant, achter het monument, werd een hele rij banken neergezet.