Haartransplantatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor en na een haartransplantatie.

Een haartransplantatie is een ingreep om haren te verplaatsen, de toepassingen zijn vooral voor hoofdhaar, baardhaar en wenkbrauwen. Dit is een oplossing voor haarverlies bij de aandoening Alopecia androgenetica maar niet geschikt voor alle soorten haarverlies van bijvoorbeeld de gevolgen van een chemotherapie. Een haartransplantatie operatie wordt vaak verricht onder lokale verdoving.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Al in de 18e eeuw werden er operaties verricht met wisselend succes. In de vorige eeuw werden er betere technieken ontwikkeld en werden deze als eerste toegepast bij brandslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk werd er met eigen haar gewerkt in de jaren 60 met de standard punch grafting techniek. In 1976 werd de haartransplantatie voor het eerst in Nederland uitgevoerd. De twee meest voorkomende methodes zijn nu FUT en FUE.

Folliculaire Unit Transplantatie (FUT)
Hierbij wordt een strip huid weggehaald en vervolgens gesplitst in stukjes van 2 à 3 haren. Deze worden daarna teruggeplaatst in het doelgebied. Hierbij blijft wel een litteken achter in het donorgebied.
Folliculaire Unit Extractie (FUE)
Er worden bij de FUE kleine gaatjes geboord om de haren in het donorgebied te verwijderen, deze techniek is over het algemeen duurder dan FUT. Hierbij blijft er in tegenstelling tot FUT geen groot litteken achter. Afhankelijk van het huidtype en de grootte van de punch (instrument om de haren te verwijderen) kunnen er hele kleine littekens ontstaan.:

Bijwerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zogenaamde "shock loss" komt bij een haartransplantatie veel voor maar is vaak tijdelijk. Zwellingen als reactie op de verdoving zijn ook niet ongewoon, maar kunnen worden tegengegaan met medicijnen.

Zorgverzekering[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland worden de kosten van deze ingrepen in beginsel niet vergoed. Alleen in sommige gevallen waarbij het als "psychische last" kan worden aangemerkt kan er sprake zijn van vergoeding.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]