Habitus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Habitus betekent verschijningsvorm. Het wordt als technische term in verschillende vakgebieden gebruikt.

  1. De habitus (kristal) van een kristal is de set van kristalvlakken die de macroscopische vorm bepalen.
  2. De habitus (plant) van een plant, struik of boom is de uiterlijke verschijningsvorm. Bij bomen zijn er bijvoorbeeld de treurvorm en de zuilvorm. Zo is de vorm van een jonge boom van het iepenras Columella, dat een zeer goede weerstand tegen iepziekte heeft, zuilvormig.
  3. De habitus (dieren) van een dier is de uiterlijke verschijningsvorm, die kan variëren met de omgeving, ras of geslacht. Gedacht moet worden aan grootte, kleur, bepanstering, et cetera.
  4. De habitus (mens) van een mens is de verschijning, de algemene lichaamsbouw, en kan in het medisch jargon bijvoorbeeld astenisch, atletisch of pyknisch zijn, maar ook worden aangeduid als mannelijk, vrouwelijk, et cetera. Ook wordt de term habitus door socioloog Pierre Bourdieu gebruikt, hiermee beschrijft hij een duurzame manier van waarnemen, denken en handelen, waarmee mensen zich in een 'maatschappelijk veld' kunnen handhaven en verder kunnen komen.


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Habitus of met Habitus in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Habitus inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Habitus en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.