Hakuna matata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hakuna matata op een boot in Zanzibar.

Hakuna matata is een term uit het Swahili die zoiets betekent als "geen zorgen" dan wel "wind je niet op". Letterlijk vertaald luidt de uitdrukking: "er is/zijn geen" (hakuna) "problemen/moeilijkheden" (matata).

Voor sprekers van Swahili in het noorden en in het van zuiden van Tanzania is de term ongewoon. Zij geven over het algemeen de voorkeur aan respectievelijk hamna shida en hamna tabu.

De term is beroemd geworden door de tekenfilm The Lion King van Walt Disney Pictures. Een stukje muziek dat het verhaal vertelt over Timon en Pumbaa wordt toepasselijk Hakuna Matata genoemd. Het nummer is in verscheidene talen uitgebracht, zoals Engels, Nederlands, Duits, Frans en Spaans. Door deze bekendheid wordt de term veel door toeristen gebruikt waardoor het steeds meer voorkomt in Tanzania, Zanzibar en Kenia.

Omdat het muziek stukje zo populair werd, brachten in 1995 Jimmy Cliff en Lebo M het lied uit op single. Het nummer bereikte de elfde plaats in de Nederlandse Top 40 en de 46e plaats in de Ultratop 50 (Vlaanderen).