Hallux valgus
Hallux valgus is een meestal verworven standsafwijking van de grote teen.
Het middenvoetsbeen van de grote teen staat naar mediaal maar de teen zelf wijst naar lateraal (staat in valgus). Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen. Deze knobbel kan leiden tot bursitis, een ontsteking. Hallux valgus kan het gevolg zijn van het dragen van ongeschikt schoeisel, in combinatie met aanleg. Bij natuurvolkeren die op blote voeten lopen is het heel zeldzaam maar komt wel voor. Het kan het gevolg zijn van een spreidvoet, aangeboren aanleg of het dragen van hoge hakken en schoenen met smalle punten. Behandeling is niet altijd noodzakelijk maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn. Belangrijkste behandeling bestaat uit goed schoeisel eventueel aangevuld met steunzolen. Er kan 's nachts ook een corrigerende spalk gedragen worden. In ernstige gevallen is chirurgie (een osteotomie) ook een optie.[1] [2]
Chirurgie
Alleen middels een operatieve behandeling kan de stand van de teen weer worden rechtgezet. Zo’n osteotomie houdt in dat een beentje wordt doorgezaagd, verschoven en vastgezet. Er zijn verschillende manieren waarop dit wordt gedaan:
- Chevron: de hals van het kopje van het middenvoetsbeentje onder de grote teen wordt in V-vorm doorgezaagd. Het kopje wordt vervolgens naar de tweede teen opgeschoven en vastgezet.
- Scarf: het middenvoetsbeentje wordt over de gehele lengte doorgezaagd waarna de botdelen worden verschoven en vastgezet.
- Basis-osteotomie: de basis van het middenvoetsbeentje wordt doorgezaagd waarna het hele stuk vanaf het begin van het middenvoetsbeentje rechtgezet wordt.
Na zo’n operatie kan er ook nog een andere osteotomie of een artrodese worden gedaan:
- Akin: er wordt een driehoekje uit het basisgewricht van de grote teen gesneden, waarna de botten weer aan elkaar worden gezet en de teen weer recht staat.
- Lapidus (ook TMT-I artrodese genoemd): het middenvoetsbeentje wordt gecorrigeerd door het aan het begin vast te zetten aan het voetwortelbeentje.
- MTP-I artrodese: het gewricht tussen de grote teen en het middenvoetsbeentje kan dusdanig versleten zijn (artrose) dat het na een standsverandering moet worden vastgezet.[3][4][5]