Hamid Karzai International Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hamid Karzai International Airport
Luchtopname van Hamid Karzai International Airport in 2008
IATA: KBL ICAO: OAKB
Algemene informatie
Opgericht 1970
Type Publiek
Plaats Kabul
Hoogte 1.789 m
Coördinaten 34° 34′ NB, 69° 13′ OL
Locatie in Afghanistan
Hamid Karzai International Airport (Afghanistan)
Hamid Karzai International Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
18L/36R 3.500 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Hamid Karzai International Airport, voorheen Luchthaven Kabul en ook wel bekend als Khwaja Rawash Airport, is een luchthaven die 16 kilometer vanaf het centrum van Kabul in Afghanistan ligt.

De luchthaven is gebouwd in de jaren 70. Door de internationale sancties onder het Taliban-bewind was het vliegveld vrijwel helemaal gesloten en waren er slechts een paar internationale vluchten. Nadat de Verenigde Staten de aanval op Afghanistan inzetten na de aanslagen op 11 september 2001, werd het vliegveld weer geopend. Eerst was het alleen toegankelijk voor militaire toestellen, maar nadat begin 2002 de sancties van de Verenigde Naties waren opgeheven konden ook civiele luchtvaartmaatschappijen weer van het vliegveld gebruikmaken. Belgische militairen verzorgden sedert 2003 de bewaking van het vliegveld, Amerikaanse militairen zorgden voor de luchtverkeersleiding.

In 2014 werd de naam van de luchthaven gewijzigd ter ere van de voormalig president van Afghanistan, Hamid Karzai.

In augustus 2021 werd Hamid Karzai International Airport het middelpunt van grootschalige evacuaties doordat duizenden Afghanen en buitenlanders het land uit probeerden te vluchten na de herovering van Afghanistan door de Taliban, en met name na de Val van Kabul. Er ontstonden grote mensenmassa's en als gevolg daarvan een grote chaos, waarin mensen verdrukt werden. Het Amerikaanse leger, dat zich tot de luchthaven had teruggetrokken, nam tijdelijk de controle over het complex over, deels in samenwerking met de Taliban. Op 26 augustus werd de mensenmenigte getroffen door een zelfmoordaanslag, waarbij zeker 170 doden vielen.