Han Baudet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Han Baudet
Baudet rond 1920
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Pierre Henry Joseph Baudet
Geboortedatum 22 januari 1891
Geboorteplaats Baarn
Overlijdensdatum 25 december 1921
Overlijdensplaats Den Haag
Doodsoorzaak Longontsteking
Nationaliteit Nederlands
Werkzaamheden
Vakgebied Wiskunde
Universiteit Rijksuniversiteit Groningen, Technische Hogeschool van Delft
Promotor J.A. Barrau
Beroep wiskundige, wiskundeleraar
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Pierre Joseph Henry (Han) Baudet (Baarn, 22 januari 1891Den Haag, 25 december 1921) was een Nederlands wiskundige.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Baudet was de zoon van neuroloog Henri Philippe Baudet en zijn vrouw Sara Johanna Mulié. Hij huwde Ernestina Louisa Augusta van Heemskerck (1890-1971); ze kregen een zoon (de historicus Ernest Henri Philippe, 'Henri') en een dochter (Jeanne Josephine Henriette, 'Puck').[1][2] Van Heemskerck hertrouwde als weduwe in 1924 met de arts Frederik Adriaan Enklaar van Guericke (1867-1934).

Baudets Franse achternaam komt van zijn betovergrootvader Pierre Joseph Baudet, die afkomstig was uit Henegouwen in de Oostenrijkse Nederlanden en naar Nederland kwam in 1795.[3]

In 1908 ging hij studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden bij Jan Cornelis Kluyver. Na het doctoraalexamen in 1914 werd hij wiskundeleraar aan het Stedelijk Gymnasium in Den Haag, waar hij zelf op school gezeten had.[4] In 1918 promoveerde hij cum laude bij J.A. Barrau aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderwerp Groepentheoretische onderzoekingen.[5] In 1919 werd hij hoogleraar in de zuivere en toegepaste wiskunde en mechanica aan de Technische Hogeschool van Delft.[6] Baudet werd bekend door het vermoeden van Baudet.

Baudet was een goede pianist en cellist, sprak vele talen (alleen al vier Oost-Europese) en was een gepassioneerd schaker[7] en laskaspeler.[8] Hij stierf in 1921 op dertigjarige leeftijd aan een longontsteking na een ziekbed van drie dagen.

Publicaties over Baudet[bewerken | brontekst bewerken]

  • Peter de Jong: Het genie Henry Baudet, 1891-1921. [Eigen beheer], 2020 [30 exemplaren]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Baudet is de vader van Nederlands historicus Henri Baudet en de overgrootvader van de Nederlandse politicus Thierry Baudet.