Handicap International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Handicap International is een niet-gouvernementele organisatie. Ze werd opgericht in 1982 door twee Franse artsen die aan het werk waren in vluchtelingenkampen in Cambodja.

Handicap International is vooral bekend voor haar strijd tegen antipersoonsmijnen en clustermunitie, maar intussen zijn de activiteiten van Handicap International veel ruimer. De organisatie biedt niet alleen hulp aan mensen met een handicap in ontwikkelingslanden, ze treedt ook op in acute noodsituaties zoals natuurrampen en humanitaire crises.

Handicap International voorkomt handicaps (via opleidingen, sensibilisatiecampagnes ...), ondersteunt mensen met een handicap en zorgt ervoor dat mensen met een handicap volwaardig kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. Handicap International werkt samen met plaatselijke partnerorganisaties zodat ze op termijn autonoom kunnen functioneren.

Sinds de oprichting in 1982 kwamen er nog zeven andere afdelingen: België, Zwitserland, Luxemburg, Groot-Brittannië, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten. De Belgische afdeling van Handicap International werd opgericht in 1986. In eigen land maakt Handicap International mensen bewust van de problematiek rond personen met een handicap in het Zuiden.

Als mede-oprichter van de Internationale Campagne tegen Landmijnen ontving Handicap International de Nobelprijs voor de Vrede in 1997.


Externe links[bewerken]