Happy slapping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Happy slapping ("vrolijk meppen")[1] is een eufemisme voor het verschijnsel dat een willekeurige persoon door een groepje, meestal jongeren, in elkaar wordt geslagen hetgeen op een videocamera, meestal een mobiele telefooncamera, wordt vastgelegd. De beelden worden veelal op het internet geplaatst, waarbij de filmers pronken wie het beste iemand heeft gemolesteerd. Dit verschijnsel begon in het zuidelijke deel van de Engelse stad Londen.

Hoewel het filmen van een misdaad een oud concept is, hebben de mobiele telefooncamera's ervoor gezorgd dat dergelijke misdaden niet meer van tevoren hoeven worden gepland, en dat ze op elke willekeurige persoon kunnen worden toegepast. Sommige politici en media beweerden dat dergelijke activiteiten in verband staan met televisieseries zoals Jackass en Dirty Sanchez op de zender MTV.[bron?] Anderen, voornamelijk meer linkse politici, spreken van een overdreven belangstelling jegens de hype.[bron?]

Happy slapping kan vaak veel gevaarlijker worden dan alleen een pak rammel. Soms kunnen er andere criminele activiteiten erin voorkomen zoals verkrachtingen en berovingen. Variaties in het "Happy Slap" zijn volgens de media al voorgekomen in Noord-Ierland, waarbij een groep jongeren een aanval op een stel brandweerlieden filmde.

Opmerkelijke gevallen van happy slapping[bewerken]

  • In 1999 werden in de Verenigde Staten vier jongeren tot straffen van 4 tot 6 jaar veroordeeld toen zij vanuit een auto met een paintballgeweer voetgangers en fietsers beschoten. Hierbij raakten vele voetgangers gewond en reden fietsers in sommige gevallen tegen stilstaande auto's aan. Aan de hand van het gefilmde materiaal dat in handen van de lokale politie kwam, konden de misdadigers makkelijk worden getraceerd en werden zij veroordeeld.
  • In 2005 werd een man in brand gestoken door een groep jongeren die dit filmden.
  • Op 8 juni 2005 werd een beschieting met een luchtbuks op een 17-jarig meisje gefilmd in Leeds, Engeland.
  • Op 18 juni 2005 werden drie 14-jarige jongeren gearresteerd nadat zij ervan verdacht waren een 11-jarig meisje te hebben verkracht en dat te hebben gefilmd. De lokale autoriteiten werden door de schoolleiding gealarmeerd toen zij beelden bij andere studenten op hun mobiele telefoons zagen.
  • In Zweden kwamen op 5 juni 2005, de dag voor de Zweedse Nationale feestdag, berichten in de media dat een groep linkse activisten (De Antifascistische Actie, Revolutie Front, etc.) een aantal misdaden tegen een neonazi had gepleegd en dat ze dat zelf hadden gefilmd. In een van de misdaden die door deze activisten werden gepleegd was de aanval zo bruut dat het slachtoffer wellicht had kunnen komen te overlijden, maar hij overleefde de aanslag. De activisten hadden al eerder in 2003 een rel gefilmd waarbij ze de politie bestookten.
  • Op 10 mei 2006 werden in Denemarken twee happy slappende jongens gearresteerd door twee toevallig in de buurt zijnde agenten in burger.
  • Op 1 september 2006 stak een 17-jarig meisje in de Zweedse stad Örebro een 16-jarige jongen dood, omdat hij haar 15-jarige broer het ziekenhuis in geslagen had. Deze moord werd gefilmd en op internet gezet.
  • Op 14 februari 2007 werd in Brighton een 31-jarige man aangevallen door een jongen die deel uitmaakte van een groep van acht. De andere groepsleden probeerden de aanval vast te leggen. Het slachtoffer was echter een amateurbokser die zijn aanvaller en nog een ander groepslid effectief wist te overmeesteren.
  • op 11 mei 2013. Studio Brussel en Eén-presentator Sam De Bruyn heeft klappen gekregen toen hij ‘s nachts op weg was naar huis in het Gentse Ledeberg. Enkele onbekenden pakten hem hard aan zonder reden. De Bruyn reageerde nadien woedend op Twitter.

‘Net klop gehad aan de reep. Zomaar. Happy fucking slapping. BLIJF UIT MIJN STAD, achterlijke eikels!! Chance dat’m ni deftig kon meppen’, schreef de presentator op Twitter na het incident. De Bruyn was gaan dj’en op enkele Chirofuiven en was daarna nog uitgeweest in Club 69, schrijft Gazet Van Antwerpen. Ter hoogte van De Reep kreeg hij plots klappen. Even later twitterde De Bruyn nog: ‘klein kneuzingske. No biggie. Maar geen cool gevoel. Zeker niet in je eigen buurt .. Lafaards.’ Enkele jaren geleden verhuisde De Bruyn na een soortgelijk incident uit Antwerpen. ‘Happy slapping’ wordt als term gebruikt als een willekeurige persoon door een groepje onbekenden in elkaar wordt geslagen.

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Schoolenveiligheid.nl

Externe links[bewerken]