Harry Sparnaay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harry Sparnaay
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Harry Sparnaay, officieel Harry Willem Sparnaaij (Amsterdam, 14 april 1944Lloret de Mar, 12 december 2017), was een Nederlands basklarinettist, componist en dirigent.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sparnaay studeerde klarinet bij Ru Otto aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn afstuderen legde hij zich toe op de basklarinet. Hij was oprichter van het Basklarinet Collectief, een groep voor 9 basklarinetten, waaronder contrabasklarinetten. Hij vormde met pianist Polo de Haas het duo Fusion Moderne. Sinds 1982 vormde hij met fluitist Harrie Starreveld en pianist René Eckhardt het trio Het Trio.

Sparnaay heeft jarenlang gewerkt als docent basklarinet en eigentijdse muziek aan het Conservatorium van Amsterdam en het Utrechts Conservatorium. Tot zijn studenten behoren Michael Lowenstern en Lori Freedman.

Omdat er voor de basklarinet weinig solostukken bestonden, verzocht Sparnaay alle componisten die hij van naam kende een stuk voor hem te componeren.[bron?] Dat leverde meer dan 500 composities op, geschreven door onder anderen Claudio Ambrosini, Luciano Berio, Gerard Brophy, Paul-Heinz Dittrich, Fanco Donatoni, Morton Feldman, Brian Ferneyhough, Gérard Grisey, Mary Finsterer, Andrew Ford, Jonathan Harvey, Maki Ishii, Sukhi Kang, Tristan Keuris, Mark Kopytman, Jos Kunst, Helmut Lachenmann, Ton de Leeuw, Theo Loevendie, Roderik de Man, Michael Smetanin, Maurice Weddington, Iannis Xenakis en Isang Yun.

In 1997 trouwde Sparnaay met de Argentijnse organist Silvia Castillo, met wie hij sinds 2000 het duo Levent vormde.

Harry Sparnaay overleed op 12 december 2017 op 73-jarige leeftijd in Lloret de Mar in Spanje.

Composities[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bouwstenen, compositie voor basklarinet en bandvertraging (1982; opgedragen aan Aldo van Eyck)

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]