Curaçao International Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hato Airport)
Ga naar: navigatie, zoeken
Curaçao International Airport
Hato Airport.jpg
IATA: CUR ICAO: TNCC
Algemene informatie
Type Publiek
Eigenaar Curaçao Airport Partners
Plaats Willemstad
Hoogte 9 m
Coördinaten 12° 12′ NB, 68° 58′ WL
Website http://www.curacao-airport.com
Locatie in ABC-eilanden
Curaçao International Airport
Curaçao International Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
11/29 3400m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Curaçao International Airport, ook bekend als Hato Airport of Aeropuerto Hato, is de internationale luchthaven van Curaçao. De start- en landingsbaan is 3400 meter lang en 60 meter breed, geschikt voor alle soorten vliegtuigen. De luchthaven ligt aan de noordkust van Curaçao, op 12 kilometer afstand van Willemstad. Het vliegveld dient als hub voor regionaal en internationaal transport. Op 31 juli 2006 werd een nieuwe terminal met passagiersslurven in gebruik genomen. KLM en TUI fly Nederland vliegen vanaf Schiphol naar de luchthaven.

De luchthaven staat bekend als Hato Airport, naar de nabij gegelegen plaats Hato. het vliegveld is in het verleden ook tientallen jaren onder de naam Albert Plesman Airport bekend geweest. De officiële naam was Dr. Albert Plesman Luchthaven. Tegenwoordig is de officiële naam: Curacao International Airport.

Hato was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de belangrijkste en drukste vliegvelden van het Caribisch gebied. Het vliegveld werd gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht voor patrouilles tegen onderzeeërs. Al enige tijd voldoet het vliegveld niet aan hoge internationale normen.

Dicht bij het vliegveld en het dorp vindt men de grotten van Hato, een van de toeristische trekpleisters van Curaçao. De grotten zouden al rond het jaar 500 n.Chr. bewoond zijn geweest door de Arawakindianen, de oorspronkelijke bevolking van Curaçao. In de slaventijd werden de grotten gebruikt door gevluchte slaven.

Curaçao International Airport