Hatsune Miku

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hatsune Miku
Ontwikkelaar Crypton Future Media
Uitgebracht 31 augustus 2007
Recentste versie Hatsune Miku V3 
(31 augustus 2013)
Status Actief
Besturingssysteem Microsoft Windows, Mac OS, iOS
Categorie Programma voor het synthetiseren van stemmen
Licentie Gesloten
Website Hatsune Miku V3[
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Cosplay-voorstelling van Hatsune Miku

Hatsune Miku (初音 ミク) is een Japans fictief personage, oorspronkelijk ontwikkeld rondom een synthetische stem. Haar stem ontleent ze aan spraaksynthesesoftware ontwikkeld door Crypton Future Media, die haar hoofdzetel heeft in Sapporo. Haar stem wordt gemaakt met behulp van spraaksynthesetechnologie van Yamaha Corporation 'Vocaloid 2' en 'Vocaloid 3'.[1] Tevens wordt ‘Piapro Studio’, een VSTi-plugin ontwikkeld door Crypton Future Media, gebruikt om Hatsunes stem vorm te geven. Hatsune Miku was de tweede Vocaloid die verkocht werd gebaseerd op de 'Vocaloid 2' software en de eerste Japanse Vocaloid die met deze technologie op de markt werd gebracht. Stemactrice Saki Fujita leverde de benodigde samples voor Miku’s stem.[2] Bij “live” optredens wordt de afbeelding of een hologram van Hatsune Miku geprojecteerd op grote projectieschermen.[3] Ze wordt afgebeeld als een 16-jarig meisje met zeer lange groenblauwe staarten.

Oorsprong naamgeving[bewerken]

De naam van het personage is een samenvoeging van de Japanse woorden "eerste (初 hatsu)",[4] "geluid (音, ne)"[5] en "toekomst (ミク, miku)".[6] Toekomst in het Japans is “未来” en wordt normaal gelezen als "mirai", miku is een nanori-vorm van het woord "de toekomst". Haar naam verwijst naar haar positie als de eerste van Cryptions “Character Vocal Series”, afgekort CV.

Ontwikkeling[bewerken]

Hatsune Miku werd ontwikkeld door Crypton Future Media met behulp van Yamaha's 'Vocaloid 2'- en 'Vocaloid 3'-spraaksynthesesoftware. Miku's stem is gemaakt door het nemen van stem-samples van stemactrice ‘Saki Fujita’ bij een bepaalde toonhoogte en toon. Deze verschillende samples bevatten een Japanse of Engelse klank die, wanneer aaneengeregen, volledige woorden, zinnen en teksten kunnen maken. De toonhoogte van de samples wordt later door de software zelf aangepast. De manier van componeren van zangtekst in 'Vocaloid 2' en 'Vocaloid 3' is vergelijkbaar met die van andere muzieksoftware waarbij de noten van instrumenten via een virtueel pianoklavier ingevoerd worden.

Hatsune Miku werd op 31 augustus 2007 uitgebracht als eerste stem/personage van de “Character Vocal Series”. Cryption had het idee om Miku uit te geven als “een android-diva in de wereld van de nabije toekomst waarin muzieknummers verloren zijn gegaan”. Hatsune Miku werd vrijgegeven voor 'Vocaloid 3' op 31 augustus 2013. Deze laatste versie heeft ook een Engelstalige geluidsbibliotheek.[7]