Haven van Cuijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Haven van Cuijk is een binnenhaven- en industriegebied aan de Maas ten westen van Katwijk. De haven is bereikbaar vanaf de Maas bij km 132,42 via een keersluis. De maximaal toegestane afmetingen zijn: lengte 100,00 m, breedte 12,40 m en diepgang 3,00 m,[1] CEMT-klasse Va.[2] De keersluis heeft een doorvaartbreedte van 12,00 m en de vrije hoogte onder de hefdeur van de keersluis is NAP +17,80 m en de drempeldiepte bedraagt NAP +3,80 m. De haven is 950 m lang en van 34 tot 72,50 m breed, bodembreedte 14 tot 50 m.[3] De hefdeur wordt neergelaten en de haven afgesloten als het water in de Maas hoger komt dan NAP +8,80 m of lager zakt dan NAP +6,90 m. Op km 1,34 vanaf de invaart ligt wie kan zeggen wat met de volgende zinsnede wordt bedoeld? de Georgia Pacific loopbrug, een vaste brug met een hoogte boven het stuwpeil als de hefdeur van de keersluis. De lengte van de kade is 150 meter.

Er moet voor het passeren van de keersluis een vergoeding worden betaald, met een heffingsaanslag achteraf.

Het industrieterrein met haven is eind jaren 60 van de 20e eeuw aangelegd. De belangrijkste activiteit bestaat uit de overslag van bulkgoederen, waarbij grind en zand een overheersende positie inneemt. Er is sinds 2013 ook een containerterminal, die wordt geëxploiteerd door Inland Terminal Cuijk (onderdeel van de Van Berkel Groep). De firma Smals, die het merendeel van de ontgrondingen van de Kraaijenbergse Plassen en de Heeswijkse Plas heeft uitgevoerd, heeft nog een brekerij op het terrein. De ontzanding is beëindigd. Het 500 ha grote watergebied wordt ingericht voor de recreatie.

Op het industrieterrein is onder meer een bio-energiecentrale, een papierfabriek, een talkfabriek, een potgrondfabriek, een oliehandel en mengvoederhandel te vinden. Er wordt jaarlijks ongeveer 1 miljoen ton grind, en meerdere miljoenen ton industrie- en ophoogzand overgeslagen. Een deel van dit materiaal, toutvenant genaamd, wordt vanuit Duitsland en Limburg per schip naar de brekerij vervoerd. Ook wordt het meeste zand en grind per schip naar de gebruikers gebracht, afgezien van het vervoer per vrachtauto naar afnemers in de nabije omgeving. Een deel van het van buiten aangevoerde materiaal wordt opgeslagen in een onderwaterbassin, namelijk Plas 4 van de Kraaijenbergse Plassen.

Een belangrijk industriebedrijf op het terrein is Essity, een vestiging van een Zweeds bedrijf. Dit bedrijf fabriceert tissues uit oud papier en cellulose, onder meer van het merk Tork. Een ander belangrijk industriebedrijf is Avantiv, een vestiging van een Amerikaans bedrijf, gespecialiseerd in "non-woven" schoonmaak- en vochtabsorptie producten. Verder kan genoemd worden de biomassacentrale die elektriciteit opwekt uit houtsnippers. Het was de eerste biomassacentrale in Nederland en heeft een vermogen van 25 MWe. De centrale heeft geproduceerd van 1999 tot 2009 en wordt vanaf 2015 opnieuw opgestart.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]