Hawkeye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Zie Hawk-Eye voor het, in een aantal sporten gebruikte, computerysteem en Hawkeye (Iowa) voor de gelijknamige plaats in Iowa.
Hawkeye
Clint Barton, verkleed als Hawkeye
Clint Barton, verkleed als Hawkeye
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Tales of Suspense #57 (september 1964
Bedenker(s) Stan Lee
Don Heck
Persoonlijke informatie
Bekende aliassen Golden Archer, Goliath, Longbow, the Marksman, Ronin,
Thuiswereld Earth-616 (Marvel Universum)
Familie Harold Barton (vader), Edith Barton (moeder), Mockingbird (Barbara Morse-Barton) (vrouw)
Lid (geweest) van Avengers, Thunderbolts, Defenders, Avengers West Coast, New Avengers, Great Lakes Avengers, Circus of Crime
Superkrachten Bezit geen superkrachten, maar is een absolute meester met pijl-en-boog.

Hawkeye (echte naam Clinton Barton en in vroege Nederlandse uitgaven Haviksoog geheten) is een fictieve superheld uit de strips van Marvel Comics, die ook lange tijd lid was van de Avengers. Hij werd bedacht door Stan Lee en Don Heck, en verscheen voor het eerst in Tales of Suspense #57 (september 1964).

Net als DC ComicsGreen Arrow, is Hawkeye een gekostumeerde boogschutter, die een groot aantal verschillende pijlen als wapens gebruikt.

Biografie[bewerken]

Clinton "Clint" Francis Barton liep op jonge leeftijd weg uit het weeshuis en sloot zich aan bij een circus, waar hij werd getraind door Swordsman en Trickshot. Na Iron Man in actie te hebben gezien besloot hij zelf ook een superheld te worden, maar zijn eerste pogingen daartoe waren niet succesvol. Hij werd zelfs door de politie aangezien voor een dief. De Sovjet spion Black Widow, wist hem over te halen voor haar te werken, totdat Hawkeye haar ware plannen ontdekte.

Hawkeye probeerde later lid te worden van de Avengers en werd geaccepteerd. Hij vocht samen met Captain America, Quicksilver en Scarlet Witch. Hawkeye wilde Black Widow ook lid laten worden, maar daar stemden zijn mede-avengers niet mee in.

Hawkeye bleef vele jaren lid van de Avengers. Hij nam ook weleens de rol van Henry Pyms voormalige alter ego Goliath aan, waarbij hij de gave kreeg om tot enorm formaat te groeien. Hij had ook een tijdje een relatie met Scarlet Witch, maar zij koos uiteindelijk voor Vision. Hij kreeg later een relatie met Mockingbird, en richtte samen met haar de West-Coast Avengers op (een Avengers team gestationeerd aan de westkust van de Verenigde Staten. Uiteindelijk liep ook deze relatie stuk. Mockingbird werd later gedood door Mephisto. Na haar dood verliet Hawkeye het team en de West-Coast Avengers werden opgeheven.

Een tijdje bevocht Hawkeye in zijn eentje de straatbendes van Los Angeles, in dezelfde stijl als Daredevil en Punisher. Uiteindelijk sloot hij zich toch weer bij de Avengers aan. Hij leek samen met hen om te komen tijdens het gevecht met Onslaught, maar werd in werkelijkheid gered door Franklin Richards.

Hawkeye gaf zijn positie bij de Avengers tijdelijk aan Justice en Firestar om zich bij de Thunderbolts, een groep van voormalige superschurken, aan te sluiten. Tijdens de “Avengers Disassembled” en de “House of M” opende Scarlet Witch tijdens een mentale inzinking de aanval op haar mede-avengers. Hawkeye leek hierbij weer om te komen, maar tijdens House of M verscheen hij levend en wel in de door Scarlet Witch gecreëerde realiteit. Net als de meeste anderen had hij geen herinneringen over de “echte” wereld en dacht dat dit de werkelijkheid was. Zijn geheugen, en dat van een paar andere helden, werd hersteld door de mutant Layla Miller. Hawkeye herinnerde hierdoor ook zijn dood in de echte wereld. Toen hij van Scarlet Witch een verklaring eiste, liet ze hem in het niets verdwijnen. Nadat de wereld was terugveranderd naar normaal vonden een paar van de helden in de ruïnes van het Avangers landhuis Hawkeyes kostuum en een krant waarin zijn dood werd vermeld.

Kort hierna, toen Jennifer Walters (She-Hulk) werkte aan een rechtszaak over een tijdreis, verzamelde ze een paar juryleden uit het recente verleden die nog niet waren beïnvloed door de vele media-aandacht rondom de zaak. Ook Hawkeye, in zijn burgeridentiteit, zat hiertussen (later werd onthuld dat She-Hulk expres juryleden koos die inmiddels waren overleden, zodat ze niet te veel invloed hadden op de tijdlijn). Hawkeye glipte weg uit de rechtszaal en nam zijn oude baan als held weer op zich.

Krachten en vaardigheden[bewerken]

Hawkeye heeft geen bovenmenselijke krachten (met enige uitzondering van de momenten dat hij Henry Pyms alter ego Goliath overnam). Hij bezit echter wel uitzonderlijk hoge kracht en uithoudingsvermogen voor een normaal mens. Zijn reflexen zijn ongeveer op het maximum wat voor een mens mogelijk is. Hij is in staat tot het uitvoeren van acrobatische manoeuvres gelijk aan die van een olympisch atleet.

Hawkeye is vooral een meester met pijl-en-boog. Zijn vaardigheden als boogschutter zijn onovertroffen. Zijn pijl-en-boog is dan ook zijn voornaamste wapen in gevechten. Hij bezit ook over een groot arsenaal aan verschillende pijlen, zoals pijlen met explosieven, zuur, kabels, webben en rookbommen. Meestal heeft hij er 36 in de houder op zijn rug, maar voor noodgevallen heeft hij altijd een paar extra pijlen verstopt in zijn kostuum.

Hawkeye is ook een ervaren vechter, die getraind is door Captain America.

Ultimate Hawkeye[bewerken]

In het Ultimate Marvel universum is Hawkeye een lid van de Ultimates, de ultimate marvel versie van de Avengers. Hij is hier partner van Black Widow, en net als de meeste ander Ultimates een stuk gewelddadiger dan zijn tegenhanger uit de standaard strips. Hij was eerst getrouwd en had drie kinderen, maar zijn familie werd gedood door gemaskerde agenten.

Ultimate Hawkeye is niet alleen een meester met pijl-en-boog, maar beschikt over dusdanige vaardigheid en accuraatheid dat hij elk scherp voorwerp in een wapen kan veranderen.

Hawkeye in andere media[bewerken]

Series[bewerken]

Videospellen[bewerken]

Films[bewerken]

  • Hawkeye is een personage in het Marvel Cinematic Universe, waarin hij wordt gespeeld door Jeremy Renner. Hij heeft een bijrol in de film Thor, waarin hij aanwezig is in de tijdelijke basis die S.H.I.E.L.D. heeft gebouwd rondom de krater waarin Mjolnir ligt. Wanneer Thor deze basis binnendringt, probeert Hawkeye hem neer te schieten met zijn boog. Hij speelt een grotere rol in de film The Avengers. Hier wordt hij door Loki gehersenspoeld, waardoor hij zijn bevelen opvolgt. In de film Avengers: Age of Ultron speelt hij ook een grote rol. Wanneer de Avengers overal ter wereld gezocht worden, biedt Hawkeye zijn huis aan als onderduikadres.

Overige Hawkeyes[bewerken]

Externe links[bewerken]