Heerhugowaardse discomoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Heerhugowaardse discomoord is een reeks van schietpartijen die op 23 februari 1997 plaatsvond in en buiten de Nederlandse discotheek The Drome in Heerhugowaard. Hierbij vonden de 40-jarige Turkse portier Erdogan Kocer uit Alkmaar, en een bezoeker van de discotheek, de 20-jarige Antilliaanse Marvin Tilborg uit Amsterdam, de dood.

In de discotheek ontstond ruzie tussen verschillende groepen over een meisje. Kocer wilde ingrijpen, maar werd hierop doodgeschoten door de 22-jarige Clyde Tilborg uit Amsterdam. Twee bezoekers raakten bij het schietincident zwaargewond. Clyde en zijn broer Marvin sloegen op de vlucht, achterna gezeten door personeelsleden van The Drome en een aantal bezoekers. Bij een schietpartij op straat, waarbij volgens getuigen tientallen schoten vielen, werd de 20-jarige Marvin door een 28-jarige man uit Hoorn gedood en raakten nog eens vijf personen gewond.

Op de complexe zaak werd een rechercheteam van 23 personen gezet. Gewonden moesten in het Medisch Centrum Alkmaar worden bewaakt nadat er telefonisch bedreigingen bij de politie waren binnengekomen. Een dag na de schietpartijen werd er brand gesticht in de discotheek. Op 11 maart 1997 werden zeven personen op verschillende plaatsen in Noord-Holland aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, nadat direct na de schietpartijen al twee personen waren gearresteerd. De 28-jarige man uit Hoorn bekende eind maart 1997 zijn aandeel in de zaak.

Clyde Tilborg ontkende zijn betrokkenheid, maar werd door getuigen aangewezen als dader. Tilborg werd aanvankelijk door de rechtbank te Alkmaar vrijgesproken, maar door het Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf.