Heilig Hartkapel (Halle)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De kapel ter ere van het Hart van Jezus bevindt zich in de Vlaams-Brabantse gemeente Halle. De kapel is gelegen aan de Dries naast huisnummer 13.[1]

Volgens het fragment van de gedenksteen die in de voorgevel van de kapel is ingewerkt, werd de kapel in de 18e eeuw opgericht: ‘GEBOUWD ROND 1775 HERSTELD OP 28/07/1977’.

De pijlerkapel is opgetrokken uit baksteen in kruisverband en is bepleisterd en witgeschilderd. Het zadeldak van roofing is bekroond met een ijzeren topkruis. Opvallend zijn de verhoudingen van de kapel die groter/breder zijn dan de meeste kapellen in het Pajottenland. De nis is bovenaan afgewerkt met een houten balk en is afgesloten met een ijzeren hekken. Vandaag is het interieur van de nis met tongewelf bepleisterd en staan er votiefkaarsen van O.L.V. van Halle en een gipsen beeld van het Heilig Hart. De vloer dateert wellicht uit 1977. In 1983 en 2002 lagen voor de kapel twee kleine treden, die zijn wellicht pas na het bepleisteren van de kapel weggenomen.

De kapel is gelegen aan een nog goed onderhouden voetpadennetwerk. Dit is een eeuwenoud kruispunt van paden dat al aangeduid staat op 18e-eeuwse kaarten.