Heilig Grafkerk (Cambridge)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Heilige Grafkerk (Cambridge))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heilig Grafkerk, Cambridge

De Heilig Grafkerk is een anglicaanse kerk in de stad Cambridge, Engeland, en is lokaal ook bekend als de Ronde kerk. De locatie van de kerk is op de hoek van Round Church Street en Bridge Street. Sinds 1950 is de kerk opgenomen in de 1ste graadlijst van gebouwen en wordt beheerd door christenen. Het is een van de vier middeleeuwse ronde kerken die nog steeds in gebruik is binnen Engeland.

De kerk werd rond 1130 gebouwd, waarbij de ronde vorm werd geïnspireerd op de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. Het werd vermoedelijk gebouwd door de fraters van de Heilig Grafkerk, die toebehoorde bij de augustijnenorde. Het gebouw bestond uit een rond schip en een kooromgang met klein altaar, mogelijk in de vorm van een apsis. Oorspronkelijk was de kerk een pelgrimskapel aan de Romeinse weg, ook bekend als de Via Devana (tegenwoordig de Bridge Street). Halverwege de 13e eeuw werd het een parochiekerk onder het patroonschap van de priorij van Barnwell.

Gedurende de 15e eeuw werden de Normandisch ramen vervangen door gotische grotere ramen in het schip, er werden schilderingen van engelen in het dak van de kerk toegevoegd.

Externe Link[bewerken]