Hella Voûte-Droste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hella Voûte-Droste
Hella Voûte-Droste.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Wilhelmina Constance Gerbrig Voûte-Droste
Geboren 5 juli 1943
Partij Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
Titulatuur Drs.
Politieke functies
1986-1994 Lid Provinciale Staten Noord-Holland
1994-2002 Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Wilhelmina Constance Gerbrig (Hella) Voûte-Droste (Den Haag, 5 juli 1943) is een Nederlands voormalig politica. Zij was van 1994 tot 2002 namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In deze functie was ze onder meer voorzitter van de vaste kamercommissie voor Economische Zaken.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Als dochter van een kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht bezocht zij een internationale middelbare school in Fontainebleau. Vervolgens studeerde zij Frans aan de Universiteit Leiden. Voordat zij in de Kamer kwam, was zij juridisch tolk-vertaler Frans. Ook was zij lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland.

Tijdens haar kamerlidmaatschap was zij onder andere woordvoerder op het gebied van Economie, Financiën en de Europese Unie. Binnen de commissie Economische Zaken was zij woordvoerder op o.a. het gebied van Elektriciteit, Informatie- en Communicatietechnologie (ICT), Technologiebeleid, MKB, administratieve lasten, mededingingsbeleid en toerisme. Binnen de commissie Financiën hield zij zich bezig met het Toezicht op de financiële markten. Binnen de fractie van de VVD was ze penningmeester.

Als Kamerlid was zij de eerste die een eigen website had.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Voûte-Droste was getrouwd met de Nederlandse advocaat en curator Allard Voûte. Deze overleed in 2010. Samen hebben ze drie kinderen, twee zoons en een dochter. Voûte-Droste is woonachtig in de plaats Aerdenhout.