Help:Links naar deze pagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

Elke pagina heeft een link genaamd "Links naar deze pagina" , ook backlink genoemd.

In deze lijst staan de pagina's waarnaar gelinkt wordt of zijn ingevoegd als sjabloon. De informatie komt uit de pagelinks table en de templatelinks table. De pagina's die als sjabloon zijn ingevoegd zijn gemarkeerd; voor deze pagina's wordt niet getoond of ze ook naar deze pagina linken. Dit is zichtbaar met query#backlinks.

Met het hulpmiddel Links naar deze pagina kun je zien welke artikelen een link hebben naar jouw gekozen pagina. Om deze lijst te zien druk dan op de link in de textbox. Er verschijnt een lijst van artikelen die naar de desbetreffende pagina verwijzen in chronologische volgorde. De oudste staat bovenaan, de recentste onderaan.

De lijst van verwijzingen naar de pagina kan op verschillende manieren handig zijn:

  • Het geeft een globaal overzicht hoe populair de pagina is. Pagina's waar veel naar gelinkt wordt worden meestal ook vaak bekeken en zouden dus in principe van de hoogste kwaliteit moeten zijn. Pagina's waar weinig naar gelinkt wordt zijn meestal minder populair.
  • Als het onderwerp onduidelijk is dan kan de lijst van verwijzingen aangeven in welke context het gezien moet worden. Als er bijvoorbeeld een artikel gaat over Jan Janssen waarin alleen een geboortedatum vermeld staat dan zou je uit de lijst van gelinkte artikelen wellicht kunnen zien dat het over een wielrenner gaat.
  • Het maakt het doorverwijzen makkelijker.

Het gebruik van Links naar deze pagina is ook mogelijk voor een nog niet bestaande pagina. Dat maakt het extra aantrekkelijk om deze aan te maken. De Links naar deze pagina knop staat ook op de edit-pagina waar men komt bij een rode link.

Om een Links naar deze pagina in de tekst te zetten gebruik dan bijvoorbeeld:

[[w:nl:Speciaal:VerwijzingenNaarHier/Jan Janssen]]

met als resultaat: w:nl:Speciaal:VerwijzingenNaarHier/Jan Janssen.

Niet getoond worden subpagina's die automatisch naar een pagina linken.

De backlinks optie laat zien welke backlinks redirects zijn.

De backlinks van de redirect worden ook getoond, en, als ze een and een redirect bevatten, ook de backlinks daarvan.

Dit maakt dit een nuttig gereedschap om dubbele redirects, die niet werken, te vinden, en die verandered moeten worden naar redirect naar het de uiteindelijke doelpagina. (behalve in sommige toepassingen, zie hieronder).

Wat staat hierop[bewerken | brontekst bewerken]

Of er een link van A naar C bestaat is niet alleen relevant voor backlinks maar ook voor Verwante wijzigingen. Als C niet bestaat, zijn alleen de backlinks van toepassing.

  • Inclusion wordt als zodanig getoond.
  • Een link van A naar C telt mee ook al staat de link link niet expliciet in A, maar door de Inclusie van B, die naar C linkt.
  • Als A B aanroept en er een link is en er is een link in B naar C binnen noinclude tags dan linkt B naar C, maar A niet.
  • Als A linkt naar B en er is een link van B naar C binnen includeonly tags dan linkt A naar C, maar B niet.
  • Als A naar B linkt en B linkt naar C afhankelijk van de waarde van een variabele of parameter, dan is het tonen afhankelijk van de waarde van de variabele of parameter.