Help:OpenStreetMap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voorbeeld

Vele Wikipedia-artikelen bevatten coördinaten. Met de kennis van de geografische ligging van een artikel kan deze op een kaart worden weergegeven. Een ingebouwde functionaliteit op deze Wikipedia is de 'drop-down' kaart die kan worden geactiveerd door rechtsboven naast de getoonde coördinaten op 'Kaart' te klikken. Als basiskaart wordt de OpenStreetMap gebruikt. Op de kaart zijn afbeeldingen en verwijzingen naar andere wikipedia-artikelen te vinden.

De iconen die worden gebruikt in de OSM-kaart zijn afgeleid van het veld type:<typenaam> in het coördinaten-sjabloon op het betreffende artikel op de Nederlandstalige Wikipedia of een anderstalige Wikipedia (Engelstalige Wikipedia heeft prioriteit). De meestgebruikte iconen zijn:

Icons osm wikipedia map.png
type:landmark (omvat allerlei gebouwen, kerken, bouwwerken, monumenten)
Icons osm wikipedia map.png
icoon indien type niet is opgegeven
Icons osm wikipedia map.png
type:city
Icons osm wikipedia map.png
type:airport
Icons osm wikipedia map.png
type:waterbody
Icons osm wikipedia map.png
type:edu (ook type:building)
Icons osm wikipedia map.png
type:country (ook type:adm1st en type:state)
Icons osm wikipedia map.png
type:forest

Dubbele weergave[bewerken | brontekst bewerken]

Op sommige locaties worden meerdere (identieke) iconen weergegeven, meestal op korte afstand van elkaar, voor hetzelfde onderwerp. Dit kan twee oorzaken hebben:

  • op een anderstalige Wikipedia bestaat er een lijst-artikel met meerdere coördinaten. De lijst bestaat ook op de Nederlandse wikipedia (maar zonder coördinaten). De coördinaten uit de lijst op de anderstalige Wikipedia worden getoond, maar wijken iets af van de opgegeven locatie in de Nederlandse hoofdartikels over onderdelen van de lijst.
  • er zijn meerdere Nederlandse artikelen waar de (iets afwijkende) coördinaten worden vermeld. Bijvoorbeeld in een lijst en hoofdartikel.

Door het toevoegen van de coördinaten op een (geografisch) artikel kan je meehelpen de kaart completer te maken. Hulpmiddelen zijn hiervoor beschikbaar, zie Help:Hulpmiddelen#Landkaarten en satellietbeelden voor meer informatie.