Hemrik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hemrik
De Himrik
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Hemrik Wapen van Hemrik
Details Details
Hemrik
Hemrik
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Opsterland Opsterland
Coördinaten 53° 2′ NB, 6° 8′ OL
Algemeen
Inwoners (2015) 749
Detailkaart
Locatie Hemrik in Opsterland
Locatie Hemrik in Opsterland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Hemrik (Fries: De Himrik) is een dorpje in de gemeente Opsterland, provincie Friesland (Nederland); het heeft een paar honderd inwoners. De naam komt van het Friese himrik en betekent marke; "gemeenschappelijke grond" of "dorpsgebied".

In het centrum van Hemrik staat een kerkje uit 1739, omgeven door een begraafplaats met grafkelder van een welgestelde familie. Hier staat ook één van de klokkenstoelen in Friesland.

Er zijn altijd twee basisscholen geweest (openbaar en christelijk), maar de christelijke school sloot in 2007 de deuren. Het dorp beschikt over een dorpshuis met sportvelden en een Fries Paardencentrum. Er zijn geen supermarkten maar wel een winkel waar klompen en visgerei wordt verkocht. Voorts is er een enkele horecagelegenheid gevestigd. Hemrik ligt langs de Opsterlandse Compagnonsvaart, ook wel Turfroute genoemd. Het dorp heeft tevens een eigen ijsbaan en een openluchtzwembad. Het inwonertal ligt zo rond de 740. De omgeving kenmerkt zich door weilanden met boswallen (coulisselandschap) verder zijn er diverse bossen / bosjes waar gewandeld kan worden. Een heidelandschap en een vallei rond de rivier "De Boorn" of "Alddjip" maken de variatie compleet.

Zie ook[bewerken]