Hendrik II van Holstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik II van Holstein
1317-1382
Graaf van Holstein
Periode 1340-1382
Voorganger Gerard II van Holstein
Opvolger Gerard III van Holstein
Hertog van Sleeswijk
Periode 1375-1382
Voorganger Gerard II van Sleeswijk
Opvolger Gerard III van Holstein
Vader Gerard II van Holstein
Moeder Sophia van Werle
zegel van Hendrik II (rond 1343)

Hendrik II van Holstein-Rendsburg (1317 – 17 april 1390), bijgenaamd de IJzeren, was graaf van Holstein. Hij was de oudste zoon van Gerard II van Holstein-Rendsburg en Sophia van Werle. Hij regeerde samen met zijn jongere broer Nikolaus (1321-1397).

Levensloop[bewerken]

Hendrik nam de bescherming op zich van Jutland, dat zich wilde afscheiden van Denemarken. In 1357 werden de Holsteinse troepen verslagen door Waldemar IV van Denemarken en diende Adolf, Hendriks broer, Funen af te staan aan Denemarken. De krijgsverrichtingen tegen Denemarken bleven ook de daaropvolgende jaren aanhouden.

Toen zijn zuster Elisabeth, onderweg voor haar huwelijk met koning Haakon VI van Noorwegen, schipbreuk leed voor de kust van Denemarken, werd zij door de Deense koning vastgehouden, waardoor het huwelijk niet kon doorgaan en de Noorse koning uiteindelijk huwde met Margaretha, de dochter van koning Waldemar IV van Denemarken.

Toen de Zweden hun koning Magnus II van Zweden in 1363 hadden afgezet, boden zij de kroon aan aan Hendrik, maar die weigerde omdat hij zich te oud en te ziek vond. Na de dood van Waldemar in 1375 maakte hij zich onmiddellijk meester van Sleeswijk, toen hertog Hendrik daar zonder nageslacht was overleden. De Deense vorstin Margaretha trad daar niet tegen op.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Hij was gehuwd 1. met Mechteld von der Lippe (†1365), dochter van Bernhard V van Lippe, en was de vader van:

  • Machteld van Holstein

Na het overlijden van Mechteld trouwde Hendrik in 1366 in Itzehoe Schleswig-Holstein 2. met Ingeborg van Mecklenburg (Lippe-Detmold, 1343 – 25 juli 1395) een dochter van Albrecht II van Mecklenburg-Schwerin en Euphemia van Zweden. Zij was weduwe van Lodewijk VI Brandenburg-Beieren (1328-1365). Hendrik verkreeg onder andere de volgende kinderen uit zijn tweede huwelijk: