Henk van Loenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 217.62.143.48 (overleg) op 20 sep 2019 om 20:38. (→‎Verzet)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

Hendrik van Loenen (Zeist, 1 september 1915 - 8 juni 1997) was verzetsman en Engelandvaarder.

Henk werd in Zeist geboren als zoon van Herman Lucas van Loenen (1889 - 1977) uit Apeldoorn.

Verzet

Met zijn broer zat Henk in het verzet in Amerongen. Hij verzamelde inlichtingen die hij met een mobiele S-phone doorgaf.

Agent

Hij stak in oktober 1944 bij Tiel de Rijn over naar bevrijd Nederland. Vandaar ging hij naar Engeland. Daar ging hij naar de fabriek waar S-phones geproduceerd werden om te leren hoe hij ze zou kunnen bedienen.
Tijdens zijn training ontmoette hij Evert van Dam. In de nacht van 28 op 29 december 1944 werd hij door Bureau Bijzondere Opdrachten geparachuteerd bij Lunteren. Opererend on de schuilnaam "Bob," maakte hij kontakt met de ondergrondse in het bezette gebied tussen de Rijn en IJssel en selecteerde verzetsmannen voor de door hem geleide "Group Cawton."

Ceylon

In augustus 1945, kort na de atoombommen op Japan, ging hij op verzoek van onder meer de toenmalige Minister van Oorlog Jo Meynen tezamen met ruim twintig Nederlandse vrijwilligers naar camp 136 bij Colombo op Ceylon (nu: Sri Lanka), om van daaruit in groepjes te worden geparachuteerd op verschillende plekken in Nederlands-Indië. Zij maakten deel uit van de South East Asian Command onder Lord Louis Mountbatten. De bedoeling was de recente Japanse overgave te bestendigen en de Nederlanders in de jappenkampen te ondersteunen. Lord Mountbatten besliste echter na enkele maanden dat hiermee gestopt moest worden.
In december gingen vijf Nederlanders (w.o. Van Loenen, Maarten Cieremans, Louis d'Aulnis) als verstekeling met de Nieuw Amsterdam naar Southampton.

Van Loenen overleed in Leiden op 8 juni 1997.

Onderscheiden