Lunteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lunteren
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lunteren (Gelderland)
Lunteren
Kaart van de provincie Gelderland
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Ede Ede
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 50,95[1] km²
- land 50,81[1] km²
- water 0,14[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
13.875[1]
(272 inw./km²)
Woningvoorraad 5.120 woningen[1]
Overig
Postcode 6741
Netnummer 0318
Woonplaatscode 2765
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De oude kerk van Lunteren en de directe omgeving
Folkloregroep Lunthari
Optocht tijdens de Oud Lunterse Dag.

Lunteren is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Ede in de Nederlandse provincie Gelderland. In 2023 woonden in het dorp en het omliggende buitengebied 13.875 mensen.[1]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lunteren ligt tussen de plaatsen Ede in het zuiden en Barneveld in het noorden. Ten oosten van Lunteren begint de bosrijke Veluwe met de stuwwal Meulunteren-Wageningen. Hier bevinden zich Het Luntersche Buurtbosch, het Pinetum De Dennenhorst, de Goudsberg en het geografisch middelpunt van Nederland. Ten westen en noorden van Lunteren ligt de Gelderse Vallei, waarin de Lunterse Beek een afwateringsfunctie vervult.

Het uitgestrekte buitengebied van Lunteren herbergt de buurtschappen en overige woonplaatsen Meulunteren, De Valk, Overwoud, Nederwoud en Walderveen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste schriftelijke bron waarin Lunteren wordt genoemd betreft een rekening van het Hertogdom Gelre uit het jaar 1333. Op basis van een Arnhems register uit 1525, wordt het inwonertal van Lunteren in dit jaar op ongeveer 590 inwoners geschat. Gedurende de Reformatie bleef Lunteren lange tijd katholiek, pas in de loop van de 17e eeuw ontstond er een zichtbare protestante gemeente in het dorp.[2]

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Lunteren in 1629 geplunderd door Spaanse troepen onder leiding van Ernesto Montecuccoli gedurende zijn inval van de Veluwe.

Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van het dorp was de Paasbrand van 1850, waarbij door het onvoorzichtig afsteken van vuurpijlen een brand ontstond waarbij 22 huizen verloren gingen en zesendertig gezinnen dakloos werden. Door de aanleg van een spoorlijn in 1902 (de spoorlijn Nijkerk - Ede-Wageningen) ontwikkelde Lunteren zich tot een zomerse uitvalsbasis van de bewoners van de naburige steden en vestigden zich hotels, pensions en later ook kampeerterreinen, rustoorden, sanatoria en koloniehuizen in het dorp.[2]

Op 1 januari 1812 werd Lunteren als zelfstandige gemeente afgesplitst van Ede, maar reeds zes jaar later werd het weer herenigd met Ede. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd er in Lunteren een comité gevormd dat wilde dat Lunteren een zelfstandige gemeente zou worden, maar het verzoek werd door de minister van Binnenlandse Zaken in 1946 afgewezen.[3]

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog speelde Lunteren voor de NSB een belangrijke rol. De NSB hield gedurende de periode 1936-1940 haar openbare bijeenkomsten ('hagespraken') op de Goudsberg te Lunteren. Heden ten dage resteert alleen nog een deel van het podium dat in de volksmond de Muur van Mussert wordt genoemd. Daarnaast liggen op de algemene begraafplaats van Lunteren kopstukken van de NSB, zoals Cornelis van Geelkerken, begraven.

Desondanks week het kiesgedrag van de gemeente Ede, waar ook Lunteren een onderdeel van was, niet bijzonder af van het landelijke stempatroon. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 1937 behaalde de NSB in de gemeente Ede 4,64% van de stemmen (landelijk 4,22%) terwijl de partij tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 1935 nog 8,3% (landelijk 7,94%) van de stemmen behaalde.[3][4][5]

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals meerdere dorpen in de omgeving, heeft Lunteren een hoog percentage protestantse-christenen, waaronder een groot aantal reformatorische christenen en bevindelijk gereformeerden.

Verenigingsleven[bewerken | brontekst bewerken]

In 1907 werd de muziekvereniging Kunst Na Arbeid opgericht en is daarmee de oudste nog bestaande vereniging in Lunteren. KNA komt uit in de hogere afdelingen van de amateurmuziek en is meerdere malen Nederlands kampioen geworden. Verder is er de voetbalclub VV Lunteren, die in het seizoen 2015-2016 in de 2e Klasse Zaterdag speelt. In 1993 werd de club kampioen van de hoofdklasse. In de jaren 60 en 70 was het Molukse voetbalteam FC Bintang Timur ook actief in Lunteren. In 1923 is de Eerste Lunterse Sportvereniging (E.L.S.) opgericht. Sinds de fusie met Turnvereniging Dynamika uit Ede in 2011 luistert deze Lunterse vereniging naar de naam Exalto Sport. Exalto Sport biedt haar leden peuter-/oudergym, gymnastiek, turnen, acrogym en springlessen. De tweede Lunterse Turnvereniging PiT (Passie in Turnen) is gespecialiseerd in turnen en freerunnen, acteert op hoger niveau en heeft een meer regionale functie. De lessen vinden plaats in Ut Sporthuus en in Kernhem. Ook in Ut Sporthuus is badmintonvereniging Veerkracht actief. Daarnaast is er sinds 1966 een tennisvereniging, genaamd TC Lunteren. Een andere vereniging is Scouting Lunteren, de groep bestaat sinds 1945. Ook is er een volleybalvereniging genaamd DOS (Door Oefening Sterk), die haar thuisbasis heeft in sporthal Ut Sporthuus. Tot 23 februari 2012 was de, in 1981 opgerichte, zang- en volksdansvereniging de Folkloregroep Lunthari actief.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Lunteren kent in de zomermaanden veel toerisme, vanwege de campings die zich aan de randen van de bossen bevinden. Een bekende toeristische attractie vormt de Oud-Lunterse Dag, een dorpsfeest dat altijd op de laatste zaterdag in augustus wordt georganiseerd. Op deze dag, gaat Lunteren zo'n 100 jaar terug in de tijd, en wisselen vele Lunteranen hun dagelijkse kleding in voor de traditionele boerenkleding van de West-Veluwe.

Het dorp heeft een aantal rijksmonumenten: de kerk en de korenmolen De Hoop, beiden aan de Dorpsstraat en uitkijktoren de Koepel, die is gelegen op de Galgenberg midden in Het Luntersche Buurtbosch. In Het Luntersche Buurtbosch is ook het lanenpatroon een rijksmonument. Dit lanenpatroon is gevormd bij de aanleg van het bos tegen het einde van de 19e eeuw en heeft de vorm van een rankende tak met bladeren.

Op de Goudsberg ligt het geografische middelpunt van Nederland en deze plek is duidelijk gemarkeerd door een landschapsobject. Het gehele Goudsberggebied biedt een zeer afwisselende flora en fauna met een uitgebreid wandel- en fietsroute netwerk. Het bezoekerscentrum als eerste kennismaking met Lunteren en het Goudsberggebied bevindt zich in Museum Lunteren in het centrum van het dorp.

De laatste zaterdag van de maand augustus wordt de Oud Lunterse Dag (O.L.D.) georganiseerd. Dit is de laatste dag van de Heideweek. Er is Folkloremarkt en om 13:00 uur start de Optocht, beter bekend als de Reutemeteut.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Lunteren ligt aan de zogenaamde Kippenlijn en heeft daaraan een station: station Lunteren. Sinds december 2006 is de spoorverbinding Amersfoort - Ede-Wageningen onderdeel van de Valleilijn. Het monumentale stationsgebouw uit het begin van de twintigste eeuw fungeert niet meer als zodanig: er werd na de buitengebruikstelling in 1974 een landelijk bekende kunstgalerie in gevestigd, die van 1975 tot eind jaren negentig heeft bestaan. Per auto is Lunteren bereikbaar via de A30. In de periode 2005 - 2006 is de infrastructuur van Lunteren stevig op de schop genomen. Zo is het centrum nu autovrij en is er een ontsluitingsweg, de Westzoom, aangelegd langs de zuidwestelijke rand van Lunteren.

Geboren in Lunteren[bewerken | brontekst bewerken]

Woonachtig geweest[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lunteren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.