Oud-Lunterse Dag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oud-Lunterse Dag 2010

De Oud-Lunterse Dag is sinds 1977 een jaarlijks terugkerend dorpsfeest in Lunteren, in de Nederlandse provincie Gelderland. In dat jaar bestond de Lunterse Muziekvereniging Kunst Na Arbeid 70 jaar en organiseerde toen een groot volksfeest met een boerenbruiloft. Hieruit is de Oud Lunterse Dag ontstaan.

Het dorpsfeest vindt plaats op de laatste vrijdag en zaterdag in augustus. De Oud-Lunterse Dag is goed bekend in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Veel Lunteranen en niet-Lunteranen verschijnen die dag in traditionele boerenkleding. Tevens worden veel straten versierd. De Oud-Lunterse Dag wordt georganiseerd door de OLD-commissie die geholpen wordt door vele vrijwilligers van onder andere verenigingen als Scouting Lunteren en de EHBO.

De activiteiten verschillen van jaar tot jaar, maar terugkerende elementen zijn het volkstoneel en het groot arfhuus op vrijdagavond en op zaterdag de wedstrijd Beste Muldersmeid en Beste Muldersknecht (Fietswedstrijd) een braderie (groote braoderie), een optocht (de Reutemeteut) en een ringrijwedstrijd. De opening van de dag vindt doorgaans plaats in 't Arfhuus en de Oud Lunterse Dag wordt altijd afgesloten met "Met 1000 man aan de Schranstaofel" (Zinge, eete, daanse en schik maoke), waarbij er vooraf 1000 kaarten verkocht worden waarmee men in een grote tent aan kan schuiven voor een Oud Lunters diner.

Er is elk jaar een ander thema. De Oud Lunterse Dag had in 2005 als thema "Kieke naor de Wieke" vanwege het 150-jarige bestaan van de Lunterse meul (molen) "De Hoop". In 2007 was het thema "Achter de meziek an", refererend aan de muziekvereniging KNA, die in 2007 100 jaar bestond. In 2015 werd "t Lunterse ouwe mot worre behouwe" als thema gekozen.

In 2008 was er op de OLD voor het eerst sprake van een alcoholverbod tussen 19.00 en 21.00 uur[1].