Heideweek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Heideweek is een feestweek die jaarlijks wordt gehouden in de gemeente Ede in de laatste volledige week van augustus. De Heideweek is nog steeds een groeiend evenement. Zo bezoeken wekelijks bijna 5000 mensen de heidemarkt, en bezoeken ruim 150.000 mensen de gehele Heideweek. Hiermee is de Heideweek een van de grootste evenementen van Gelderland.

Bloeiende Struikheide (Calluna) bij Ede

Geschiedenis[bewerken]

In 1935 werd door de voorzitter van de plaatselijke VVV besloten om een Heideweek te gaan organiseren. Het doel hiervan was om meer toeristen naar Ede te trekken en om zodoende de plaatselijke middenstand meer inkomsten te bezorgen. Het werd een groot succes en het evenement werd tot de mobilisatie in 1939 jaarlijks georganiseerd. Van 1946 tot 1977 werd niet ieder jaar een Heideweek georganiseerd, maar vanaf 1978 is dit weer onafgebroken het geval.[1]

Heidehoogheden[bewerken]

Vanaf het eerste moment werd er voorafgaand aan de Heideweek een "heidekoningin" gekozen met de naam Calluna. Hier werd in 1975 een "heideprinses" aan toegevoegd met de naam Erica.

Evenementen[bewerken]

Traditiegetrouw wordt de heideweek geopend op vrijdagavond. De burgemeester van Ede draagt tijdens een feestavond in het Marktplein voor een week de sleutel van Ede over aan de "Heidehoogheden" waarna het feest wordt vervolgd met optredens van bekende Nederlandse artiesten. In de week die volgt worden ruim 70 evenementen georganiseerd in Ede en de andere dorpen in de gemeente. Door de bijdragen van betrokken sponsors is de toegang voor de evenementen gratis.

Museumplein Ede

Hieronder staan enkele voorbeelden, met achter het evenement het gemiddelde bezoekersaantal:[bron?]

  • Heideoptocht (30.000)
  • Oecumenische kerkdienst in het Openluchttheater (1500)
  • Vliegerfeest (3000)
  • Vlegeldag Bennekom (25.000)
  • Oud-Lunterse Dag (35.000)
  • Diverse braderieën (20.000)
  • Otterlose Heidedag (10.000)
  • Vier grote muziekavonden op het Marktplein (8000)

De Heideweek wordt traditiegetrouw op de maandagavond na de Heideweek afgesloten met de verkiezing van de nieuwe Heidehoogheden.

Externe link[bewerken]