De Valk (buurtschap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Valk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Valk (buurtschap) (Gelderland (hoofdbetekenis))
De Valk (buurtschap)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Ede Ede
Coördinaten 52° 7′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Inwoners (2001) 1670
Woonplaats (BAG) Lunteren
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Valk is een buurtschap in de gemeente Ede met ongeveer 430 huishoudens en 1670 inwoners (2001). De buurtschap is verspreid over een aantal wegen zoals de Lage Valkseweg (N801) en de Hoge Valkseweg. De buurtschap kent geen kern. Door de buurtschap stroomt de Groote Valksche Beek.

De Valk ligt ongeveer twee kilometer ten noordwesten van Wekerom, zes kilometer ten noordoosten van Lunteren en ongeveer 10 kilometer ten noorden van de gemeentelijke hoofdplaats Ede. Zes kilometer ten zuidoosten van De Valk bevindt zich Nationaal Park De Hoge Veluwe. De Valk bevindt zich in een glooiing in het terrein, waarbij de hoogte varieert tussen de 4 en 16 meter boven NAP.

De Valk kent haar eigen vrijwillige brandweer-post aan de Lage Valkseweg, waarbij ook de plaatselijke EHBO-post is gevestigd. De brandweerpost is opgezet in 1946.

De Valk is een kerkelijke plaats. Een groot deel van de inwoners is lid van de plaatselijke Gereformeerde Gemeente. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 behaalde de SGP de meerderheid van de stemmen in het dorp, 53%.