Manen (Ede)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Manen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Manen (Ede) (Gelderland (hoofdbetekenis))
Manen (Ede)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Ede Ede
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 40′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Manen was een buurt, of buurschap in de Nederlandse gemeente Ede, gelegen in de provincie Gelderland. De buurschap lag op een dekzandrug, ten zuiden van het centrum van Ede.

Buurt[bewerken]

Manen was een zelfstandige buurt. Er was een eigen buurtbestuur met een buurtrichter en buurtmeesters. De buurt bezat een aanzienlijk grondgebied. Een groot gedeelte hiervan werd rond het begin van de twintigste eeuw door het rijk aangekocht voor de bouw van kazernes, ten behoeve van de komst van het garnizoen naar Ede. In 1911 werden de overgebleven gronden verkocht en werd de buurt opgeheven. Er waren meer buurten. Ten zuiden lag de buurt Bennekom, ten noorden de buurt Ede-Veldhuizen. Laatstgenoemde bestaat nog steeds en houdt elk jaar op de derde donderdag in september een buurtspraak.

Naam[bewerken]

De naam Manen is terug te vinden in Edese straatnamen als: Maandereind, Maanderweg, Verlengde Maanderweg, Maanderbuurtweg, Nieuwe Maanderbuurtweg, Maanderdijk, Maanderbroekweg, alsook de wijk Maandereng, het knooppunt Maanderbroek, buurtcentrum De Maanen, het winkelcentrum Hoog Maanen en het bejaardenhuis Het Maanderzand. Ook de achternaam Van Manen, of Van Maanen komt uit deze streek.

Externe link[bewerken]