Ede-Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ede-Zuid
Wijk van Ede
Map - NL - Ede - Wijk 10 Ede Zuid.svg
Kerngegevens
Gemeente Ede Flag of Ede.svg
Plaats Ede
Coördinaten 52°1'31,76"NB, 5°40'0,41"OL
Oppervlakte 1,13 km²  
Inwoners (2017) 9.660[1]
Ede-Zuid en Maandereng (2014)

Met Ede-Zuid wordt het gedeelte van de Gelderse plaats Ede bedoeld dat ligt ten zuiden van de spoorlijn Utrecht-Arnhem, met uitzondering van de wijken Maandereng en Rietkampen.

Buurten[bewerken | brontekst bewerken]

Ede Zuid is onderverdeeld in drie buurten:[2]

Buurt Inwoners Oppervlakte km²
Hoogbouw-Zuid 2510 0,21
Reehorst 3110 0,48
Uitvindersbuurt 1920 0,44

Hoogbouw Ede-Zuid[bewerken | brontekst bewerken]

Hiermee worden de flats uit de jaren 70 aangeduid die staan aan de Van der Hagestraat, Willem Marislaan en Nieuwe Maanderbuurtweg.

Reehorst[bewerken | brontekst bewerken]

Deze buurt is genoemd naar de ontspanningsruimte voor Enka-personeel met de naam Reehorst aan de Bennekomseweg. Tegenwoordig is dit een congrescentrum. Een deel van deze buurt is ontstaan als arbeiderswijk voor het Enka personeel. Een ander gedeelte van deze buurt is bekend onder de naam Oranjepark. De straatnamen in dit gedeelte dragen namen van leden van het koninklijk huis. Dit werd later voortgezet in het Beatrixpark in Ede-West. Ook het sportpark Hoekelumse Eng en de Kenniscampus Ede liggen in deze buurt.

Op de plaats van de Enka-fabriek wordt momenteel (2016) een nieuwbouwwijk gerealiseerd, waarin de monumentale panden van de fabriek worden geïntegreerd.

Uitvindersbuurt[bewerken | brontekst bewerken]

De straten in deze buurt dragen namen van bekende uitvinders. Dit principe is voortgezet op de naastgelegen industrieterreinen Frankeneng en Heestereng. Deze buurt is oorspronkelijk gebouwd in de jaren 50 en 60, maar is vanaf 2014 vrijwel geheel vernieuwd.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Een belangrijke voorziening in de wijk is het winkel- en horecagebied aan de Parkweg nabij het station Ede-Wageningen. Ook zijn een aantal onderwijsinstellingen in deze wijk gevestigd:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]