Ernesto Montecuccoli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Graaf Ernesto Montecuccoli, ook wel Ernst van Montecucculi (?, 1582 - Colmar, 17 juni 1633) was een Italiaans-Oostenrijkse legeraanvoerder, in dienst van de Habsburgers ten tijde van de tweede helft van de Tachtigjarige Oorlog. Hij was betrokken bij de Slag op de Witte Berg. In augustus 1629 nam hij deel aan de Inval van de Veluwe (1629) in gezelschap van zijn neef Raimondo Montecuccoli. De keizer van het Heilige Roomse Rijk had Spanje 17.000 man troepen beschikbaar gesteld. Het plan was via Amersfoort naar Holland op te trekken om de stadhouder af te leiden, die bezig was met het Beleg van 's-Hertogenbosch. Op 13 augustus werd het stadje aangevallen. Het capituleerde een dag later.

Als antwoord stuurde stadhouder Frederik Hendrik de compagnieën van Ernst Casimir, voornamelijk ruiters, vanuit 's-Hertogenbosch naar de Veluwe. De stadhouder vermeed een confrontatie met Montecuccoli, aangezien hij die zou verliezen. Otto van Gendt nam de stad Wesel in, terwijl Montecuccoli zich in Brussel bevond om te beraadslagen met Isabella van Spanje over indiensttreding bij Spanje. Door de inname van Wesel konden de Spaanse troepen moeilijker via de Rijn bevoorraad worden.

In de Nederlanden had Ernesto Montecuccoli de bijnaam koekoek (Coeckoeck). Zijn leger, en dan vooral de Italiaanse en Kroatische huurlingen, waren berucht om hun plunderingen.