Goudsberg (Lunteren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goudsberg
Hoogte 50 m
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 39′ OL
Ligging Veluwe (provincie Gelderland)
Goudsberg (Lunteren) (Gelderland (hoofdbetekenis))
Goudsberg (Lunteren)
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Goudsberg is een heuvel ten noordoosten van Lunteren in de Nederlandse provincie Gelderland. De heuvel vormt een onderdeel van het noordelijkste punt van de Veluwse stuwwal Meulunteren-Wageningen met een hoogte van zo'n vijftig meter boven NAP. In het noorden grenst de heuvel direct aan de Gelderse Vallei en valt duidelijk de stuwwal te zien vanaf de buurtschap Meulunteren. Het best valt deze te zien aan de plaatselijke Hessenweg die hier een stijgingspercentage kent van circa acht procent over een lengte van 300 meter. Iets ten oosten van de Goudsberg, aan de andere kant van de Hessenweg op de Lindeboomsberg, bevindt zich het vermeende geografisch middelpunt van Nederland. Het gebied rond de Goudsberg wordt opgewaardeerd door de 3 grootgrondbezitters: Gelderse Kastelen, Het Luntersche Buurtbosch en de gemeente Ede. De inrichting van het gebied wordt verbeterd en diverse landschapsobjecten gerealiseerd. De nieuwe Hessenhut is een mooi voorbeeld.

Nationaal-Socialistische Beweging[bewerken]

De Goudsberg dankt zijn landelijke bekendheid vooral aan de Hagespraken van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) die er tussen 1936 en 1940 gehouden werden. Tijdens deze druk bezochte partijbijeenkomsten spraken onder anderen Anton Mussert, Cornelis van Geelkerken, Evert Roskam en Meinoud Rost van Tonningen. Van 1936 tot het einde van de bezetting in 1945 was de Goudsberg ook bekend als Nationaal Tehuis.

Recente geschiedenis[bewerken]

In de jaren 50 werd het terrein veelvuldig gebruikt voor grote openluchtbijeenkomsten, o.a. van padvinderij en landdagen van het Rode Kruis. Sinds de jaren '50 is er een camping en later een vakantiepark op de Goudsberg gevestigd. In het laatste decennium van de 20e eeuw is er een asielzoekerscentrum gevestigd geweest. Het grootste gedeelte van het oude asielzoekerscentrum is gesloopt en herbouwd. Nu is er vooral permanente bewoning en tijdelijke huisvesting van Oost-Europese arbeiders direct voor de Muur van Mussert. Dit bouwwerk heeft een nominatie om geplaatst te worden op de lijst van Rijksmonumenten.