Henri Meilhac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henri Meilhac.

Henri Meilhac (Parijs, 23 februari 1831 - Parijs, 6 juli 1897) was een Frans toneelschrijver en librettist van opera's en operettes.

Hij studeerde aan het Lycée Louis le Grand. Hij debuteerde als tekenaar voor het Journal pour rire en via het bedenken van grappige onderschriften schakelde hij over op het schrijven van humoristische en satirische stukken voor tijdschriften en het vaudevilletheater. Zijn eerste grote succes was de eenakter L'Autographe van 1858.

Rond 1860 ontmoette hij Ludovic Halévy, met wie hij de volgende twintig jaar zou samenwerken aan een lange reeks van blijspelen en libretti; bekend werden onder meer La belle Hélène, Barbe-bleue, La vie parisienne, La Grande-Duchesse de Gérolstein en Les brigands, die alle door Jacques Offenbach op muziek werden gezet, en Carmen van Georges Bizet. Hun blijspel Frou-Frou werd in de Verenigde Staten in 1938 verfilmd als The Toy Wife.

Hij schreef ook enkele stukken met andere medewerkers; met Philippe Gille schreef hij het libretto van de opera Manon van Jules Massenet, en met Albert Millaud dat van de operette Mam'zelle Nitouche van Hervé.

Zijn blijspel L'attaché d'ambassade (1861) vormde de inspiratie voor de operette Die lustige Witwe van Franz Lehár.

Hij werd in 1888 verkozen tot lid van de Académie française (zetel 15).

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Frou-Frou, schilderij van Georges Clairin uit 1882 geïnspireerd op de hoofdrol uit de gelijknamige komedie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]