Henri Van Lerberghe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henri Van Lerberghe
Een gedenkplaat in Lichtervelde
Een gedenkplaat in Lichtervelde
Persoonlijke informatie
Volledige naam Henri Van Lerberghe
Geboortedatum 29 januari 1891
Geboorteplaats Vlag van België Lichtervelde, België
Overlijdensdatum 10 april 1966
Overlijdensplaats Lichtervelde, België
Sportieve informatie
Discipline(s) Weg
Beste prestaties
Ronde van Vlaanderen 1e (1919)
Ronde van Frankrijk 1 etappezege
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Henri (Ritte) Van Lerberghe (Lichtervelde, 29 januari 1891 - Lichtervelde, 10 april 1966) was een Belgisch wielrenner. Hij is bekend als winnaar van de eerste Ronde van Vlaanderen na de Eerste Wereldoorlog in 1919, de derde editie van de wielerklassieker.

Ronde van Vlaanderen 1919[bewerken]

Met een geleende fiets zegt Ritten voor de start aan het peloton dat hij iedereen gaat doodrijden. Het gelach verstomt wanneer hij, voor het huis van de gedoodverfde favoriet (Marcel Buysse) ontsnapt, op 120 kilometer voor de aankomst. Onderweg kruipt hij met zijn fiets onder een trein die stil staat aan een overweg. Vóór hij de Vélodrome van Gentbrugge opdraait, waar de aankomst ligt, stopt hij in een café om er twee pinten te drinken. Zijn ploegleider komt hem uit het café halen. Aan de meet roept hij de toeschouwers toe dat ze allemaal naar huis mogen gaan omdat hij een halve dag voorop ligt. Uiteindelijk won Van Lerberghe met een voorsprong van 14 minuten op de tweede.

Ritte trekt naar de winkel[bewerken]

Een Amerikaanse fietsconstructeur vond voor z'n merknaam inspiratie bij 'Ritte' Vanlerberghe. Een citaat uit de koersboekjes voor de cycling ladies:

Aanhalingsteken openen

Henri -Ritte voor de vrienden- Van Lerberghe was bij leven al geen gewone kerel, maar dat zijn naam inmiddels verder leeft in de Verenigde Staten is misschien wel minstens even opmerkelijk. Ritte Van Lerberghe kennen de meeste wielerliefhebbers als winnaar van de Ronde van Vlaanderen van 1919. De toen dertigjarige renner uit Lichtervelde stond aan de start met een geleende fiets, maar was zo overtuigd van zijn kracht dat hij nog voor de start alle andere deelnemers doodleuk meldde dat hij de boel in stukken ging rijden. Zo gezegd, zo gedaan en op 120 kilometer van de finishlijn ontbindt Ritte zijn duivels. Ook een gesloten overweg kan Van Lerberghe niet deren, hij dendert richting Gentbrugge en fietst zo'n comfortabele voorsprong bij mekaar dat hij onderweg nog tijd heeft om in een café twee pinten te drinken. Nadat zijn ploegleider hem het café heeft uit gejaagd komt Ritte alsnog als eerste over de finish, veertien minuten voor de tweede. De legende van Ritte geraakte de Grote Plas over waar Ritte Racing een fietsenmerk werd met hoofdkantoor in Santa Monica, Californië. Tot voor kort bracht Ritte Racing zijn fietsen vooral via directe verkoop aan de man, vanaf januari 2011 zijn de Ritte Bosberg (carbon racefiets), Ritte Crossberg (carbon veldritfiets), Ritte 1919 (carbon tijdritfiets) en Ritte Steeplechase (stalen crossfiets) ook via een aantal fietsenmakers op Amerikaanse bodem te koop. En zo leeft de legende van Ritte Van Lerberghe ook in Amerika verder...

Aanhalingsteken sluiten
— www.ritteracing.com

Belangrijkste overwinningen[bewerken]

1913

1919

Resultaten in voornaamste wedstrijden[bewerken]

Jaar Ronde van
Italië
Ronde van
Frankrijk
Ronde van
Spanje
1913 opgave (1) 
1914 opgave  
1919
(*) tussen haakjes aantal individuele etappe-overwinningen
Jaar Ronde van Vlaanderen Parijs-Roubaix
1913 14e 41e
1914 Zilver ↑
1919 Goud ↑

Bibliografie[bewerken]

  • Patrick Cornillie. Den Doodrijder van Lichtervelde. Het verhaal van Ritten de Coureur, Lichtervelde, Comité Dorp van de Ronde, 2004, 24 p.

Externe link[bewerken]