Henry Sinclair

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henry Sinclair
1345-1400
Henry Sinclair
Graaf van Orkneyeilanden
Periode onbekend-1400
Voorganger nieuwe titel
Opvolger Henry Sinclair
Vader William Sinclair
Moeder Isabella van Straithearn
Dynastie Sinclair

Henry Sinclair, graaf van Orkney, (c.1345 - c.1400) was een Schotse als zowel Noorse adellijke persoon. Sinclair hield de titel van graaf van Orkney onder gezag van de koningen van Noorwegen. Hij wordt soms erkend onder een andere spellingsnaam, die van Sint Clair.

Henry Sinclair was de grootvader van William Sinclair, 1ste graaf van Caithness, de bouwer van de Rosslyn Chapel. Hij is vandaag de dag bekend vanwege moderne legendes, dat hij zou hebben deel genomen aan ontdekkingsreizen naar Groenland en Noord-Amerika, bijna 100 jaar eerder voor Christoffel Columbus. William Thomson schreef over graaf Henry in zijn boek The New History of Orkney;[1]

Henry was een zoon van William Sinclair, heer van Roslin en zijn vrouw Isabella (Isobel) van Strathearn[2]. Ze was een dochter van Maol losa, graaf van Orkney. Henry Sinclairs grootvader (van moeders zijde) had veel van zijn land (of eilanden) verloren, zijn graafschap van Straithearn was hij helemaal verloren aan de Schotse Koningen. Na 13 september 1358 overleed Henry's vader en volgde hij hem op als baron van Roslin, Pentland en Cousland, een groep van kleinere landerijen en bezittingen in Lothian.