Henry William Beechey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Sir Henry William Beechey

Henry William Beechey (Burford, 12 december 1753 – ?, 28 januari 1839) was een Britse portretschilder. Hij werd geboren als zoon van William Beechey en Hannah Read.

Door zijn sterke liefde voor schilderen trad hij in 1772 toe tot de Royal Academy of Arts. Sommige van zijn kleinere portretten gaven hem een goede reputatie, uiteindelijk begon hij zichzelf te ontplooien bij de Engelse adel en in 1793 koppelde hij zich aan de Koninklijke Academie. In hetzelfde jaar werd hij portretschilder van koningin Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Zijn werk is beschreven als relatief sober.

Hij schilderde portretten van leden van de Britse koninklijke familie en van bijna alle belangrijke (Britse) personen van die tijd. Wat wordt beschouwd als zijn beste productie is een schilderij van de cavalerie, een grote compositie op de voorgrond waarvan hij portretten van koning George III van het Verenigd Koninkrijk, de prins van Wales en de hertog van York weergaf, omgeven door personeel te paard. Hij schilderde portretten van Horatio Nelson, John Philip Kemble en van Sarah Siddons en maakte een portret van de latere koningin Adelheid van Saksen-Meiningen, vrouw van koning Willem IV van het Verenigd Koninkrijk.

Henry William trad in het huwelijk met Mary Ann Jones in 1772. Hij hertrouwde in 1793 met Ann Phyllis Jessop. Met zijn tweede vrouw kreeg hij 18 kinderen, onder wie Frederick Beechey.

Galerij[bewerken]