Herman Sörgel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herman Sörgel (1928)

Herman Sörgel (Regensburg, 2 april 1885 - München, 25 december 1952) was een Duitse architect uit het expressionisme (Bauhaus) en cultuurfilosoof, die zich met ruimtetheorie en geopolitieke vraagstellingen bezighield.

Hij werd bekend door het in het interbellum uitgedachte project om het zeeniveau te doen dalen in de Middellandse Zee. Zijn project, dat hij "Atlantropa" noemde, had tot doel Europa en Afrika tot één continent (Atlantropa) te maken.

Sörgel was regeringsbouwmeester. Voor zover bekend leefde hij in München en was overtuigd pacifist. Hij stierf in 1952 aan de gevolgen van een verkeersongeval.

Atlantropa[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook het artikel Atlantropa

Sörgel wilde het waterniveau van de Middellandse Zee drastisch verlagen en gedeeltelijk droogleggen door een stuwdam aan te leggen tussen Gibraltar en Marokko. Hierin zag hij een potentieel voor Europa om samen een machtsblok te vormen en een methode om energie te winnen en land in te polderen voor de verbouw van gewassen. Verder zou het plan naar zijn verwachting de wereldvrede stimuleren. Hij dacht en schreef over dit project vanaf 1928 tot aan zijn dood.[1][2]

Werken[bewerken]

Veel (latere) werken van zijn hand lijken verloren. ("Projekt Kongo/Tschadsee" als uitbreiding op Atlantropa) Ook het archief van het door Sörgel opgerichte "Atlantropa-Institut" (opgeheven in 1960) is waarschijnlijk verloren.

Bekend werk:

  • Sörgel, Herman: Mittelmeer-Senkung. Sahara Bewässerung (Paneuropa-Projekt) = Lowering the Mediterranean, irrigating the Sahara. Leipzig: Gebhardt 1929, 48 p.
  • Sörgel, Herman: Atlantropa. Zürich: Fretz & Wasmuth 1932, XII, 143 p.
  • Sörgel, Herman: Die drei grossen "A". Großdeutschland und italienisches Imperium, die Pfeiler Atlantropas. [Amerika, Atlantropa, Azië]. München: Piloty & Loehle 1938, XII, 127 p.
  • Sörgel, Herman: Atlantropa-ABC: Kraft, Raum, Brot. Erläuterungen zum Atlantropa-Projekt. Leipzig: Arnd 1942, 31 p.
  • Sörgel, Herman: Atlantropa. Wesenszüge eines Projekts. Voorwoord van John Knittel. Stuttgart: Behrendt 1948, 72 p.