Herred

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een herred (bokmål en Deens) of herad (Nieuwnoors) is een bestuursdistrict in Scandinavische landen. Het woord heeft zijn oorsprong in het Oudnoorse woord herað. Herað kent vier betekenissen, waarvan twee bestuurskundige en twee taalkundige. Het woord/begrip wordt gewoonlijk meer gebruikt in het Nieuwnoors.

Bestuurskundig[bewerken]

  1. wordt het gebruikt in de zin van bestuurskundige, aardrijkskundige eenheid op regionaal of lokaal niveau overeenkomstig het bestuur van de gemeentes. Het bestuurlijk orgaan wordt dan herredsting (bokmål) of heradsting (Nieuwnoors) genoemd. Deze betekenis stamt uit de middeleeuwen en is vooral gebruikelijk in de streek Østlandet.
  2. een herred is een begrensd, aardrijkskundig (niet stedelijk) gebied dat lokaal wordt bestierd en als een eenheid wordt geadministreerd, kortom een plattelandsgemeente. Deze vorm bestond tussen 1863 en 25 september 1992 toen het verschil tussen stedelijke gemeenten en plattelandsgemeenten in de wet van gemeenten (Noors: Kommuneloven) werd opgeheven. Let wel op dat in Noorwegen nog steeds stadsrechten aan steden worden verleend, en er dus op die manier nog steeds sprake van een stadsgemeente kan zijn.
  • Enkele Noorse gemeenten die herad gebruiken in plaats van 'gemeente' in hun officiële naam:

Taalkundig[bewerken]

  1. is het woord verwant aan het Noorse woord hær, wat leger betekent,
  2. betekent het 'dorp' - bygd - zoals in de namen Krødsherad en Kvinnherad (Telemark).