Hertog van Osuna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wapenschild
Stamboom
De 11de hertog en zijn gezin door Goya Prado

De Spaanse adellijke titel hertog van Osuna (Duque de Osuna) is een titel uit de Grandeza Española en werd door Filips II gecreëerd in 1562.

Geschiedenis[bewerken]

Bij de creatie werd de titel geschonken aan de 5de graaf van Ureña. De erfhertog is gerechtigd bij koninklijk decreet de titel markies van Peñafiel te dragen. Sinds eeuwen worden deze titels gevoerd door het hoogadellijke Huis Téllez-Girón. Deze oude familie heeft nog steeds veel aanzien in Spanje; hun thuisbasis is Andalusisch. Ze waren zeer vermogend en waren mecenas van onder anderen Francisco Goya. In Spanje zijn veel straten en metrostations die deze naam dragen.

Hun familie is verwant aan de hertogen van Alburquerque, de prinsen van Salm-Salm, de hertogen van Croÿ, de markiezen van Beaufort-Spontin. De huidige titulares werd in 1931 erkend als XIVe hertogin van Osuna en XIVe hertogin van Uceda op 6-jarige leeftijd, toen haar vader Mariano overleed. Ze huwde met Pedro de Solís-Beaumont, die in 1959 overleed. In 1982 werd ze door haar derde dochter, María del Pilar de Latorre opgevolgd als XVe hertogin van Uceda. De hertogin heeft 4 dochters uit 2 huwelijken.

Leden[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Angela Tellez-Giron