Hervormde kerk (Vaals)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hervormde kerk
Vaals-Hervormde kerk (4).JPG
Plaats Vaals
Denominatie PKN
Gebouwd in toren omstreeks 1300
Hervormde kerk: 1669-1671
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  36624, 36625
Architectuur
Architect(en) Pieter Post?
Afbeeldingen
De pastorie
De pastorie
Lijst van rijksmonumenten in Vaals
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De hervormde kerk is een kerkgebouw in Vaals in Nederlands Zuid-Limburg. De kerk bevindt zich op een kerkberg en wordt omgeven door een grasveld met bomen. Naast de kerk (bij de apsis) ligt de pastorie.

Geschiedenis[bewerken]

Reeds in de middeleeuwen stond er op de kerkberg een kerk. Van die kerk resteert alleen nog een toren die van omstreeks 1300 dateert. Deze is opgetrokken uit ruwe zandsteenblokken en heeft een ingesnoerde spits. Aan de oostzijde van die toren bevond zich het kerkgebouw, de plaats waar nu een parkeerplaats gelegen is.

Vanaf 1649 werd het kerkgebouw gebruikt als simultaankerk voor katholieken en protestanten. In 1669-1671 liet de Hoogduits-gereformeerde gemeente tegen de noordzijde van de toren een driezijdig gesloten classicistische zaalkerk bouwen. Pieter Post(?)[1] bouwde een bakstenen zaalkerk met veelzijdige sluiting en steunberen bekroond met voluten. Het dak is met leien gedekt. Het interieur van de hervormde kerk heeft een houten tongewelf.

Het oudere gebouw bleef ondertussen in gebruik bij de katholieken. In 1754 werd het middeleeuwse kerkgebouw (het katholieke deel) vervangen door een barokke kerk. Na de sloop van dit deel in 1967 resteert alleen het hervormde kerkgebouw met de oude kerktoren. Voor de katholieken werd eind 19e eeuw de 150 meter noordelijker gelegen Sint-Pauluskerk gebouwd.

De hervormde kerk, de toren en de toren van de oude parochiekerk zijn rijksmonumenten.

Huidig gebruik[bewerken]

De Hervormde kerk is in gebruik als kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Maas-heuvelland. Dit is een kerkgemeente van de Protestantse Kerk in Nederland.

Externe link[bewerken]