Het Haagje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Haagje of 't Haagje is een buurt in de wijk Helmond West.

Het Haagje is een van Helmonds oudste woongebieden. Onder de naam Die Haghe was hier in de middeleeuwen een nederzetting die voorafgaat aan de latere stad Helmond.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk vormde een hooggelegen terrein op de plaats van het huidige De Burcht een centrum, met een versterkte nederzetting. Later, circa 1150, komt er een stuk verderop een domeingoed waarop circa 1200 een soort houten burcht verrijst. Het domeingoed was gesitueerd rond de Haaglaan, de 1e en 2e Haagstraat. De domeinheer omringde zijn nederzetting met een haag, hetgeen de latere benaming van de buurt verklaart. De houten burcht kreeg na de bouw van het nieuwe, huidige kasteel (in fasen gebouwd vanaf circa 1350)de naam 't Oude Huys. Ook ontstond in Die Haghe het kerkelijk centrum, een filiaalkerk van de parochiekerk te Rixtel, die al in een pauselijke bul uit 1178 wordt genoemd. Circa 1275 is er een kapel die in 1356 de eerste parochiekerk van Helmond werd. Na de oprichting van een nieuwe parochiekerk in het nieuwe stadscentrum werd de oude grotendeels afgebroken, waarbij het overgebleven priesterkoor diende als kapel van een nieuw opgericht Augustinessen klooster, Marienhage (of O.L.V. in die Haghe) gestaan, gesticht voor 1485. In 1543 is dit klooster in brand gestoken, om plunderende troepen voor te zijn. Het klooster heeft gelegen bij de straat die nu Kloosterweide heet.

Reputatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Haagje staat in en om Helmond bekend als een zeer onrustige buurt. Er zouden verschillende rellen plaatsvinden, waarbij vooral jongeren een grote rol spelen. In 2017 was er een intimiderende sfeer ontstaan door een groep rondhangende mannen. De gemeente reageerde hierop met gebiedsverboden en cameratoezicht.[1] De landelijke publieke omroep PowNed heeft vervolgens met het programma PowNews meerdere malen reportages gemaakt over de onrust in de buurt.[2] In 2021 werd de buurt geportretteerd in de documentaireserie Typisch Helmond-West.[3]