Cavaleriemuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Het Cavaleriemuseum)
Cavaleriemuseum
Cavaleriemuseum
Locatie Bernhardkazerne, Amersfoort
Coördinaten 52° 9′ NB, 5° 21′ OL
Thema militairen te paard of onder pantser. Tankers en Verkenners
Opgericht 1959
Personen
Medewerkers Geheel door vrijwilligers, waaronder veel oud militairen
Detailkaart
Cavaleriemuseum (Amersfoort)
Cavaleriemuseum
Afbeeldingen
Lewis mitrailleur te paard in het museum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Van Paard tot Pantser in het Cavaleriemuseum

Het Cavaleriemuseum is niet toevallig gevestigd in Amersfoort. Sinds 1881 zijn  cavaleristen (huzaren) een belangrijke factor in de stad geweest.

In het fraaie gebouw P (uit 1952) op de Bernhardkazerne, Barchman Wuytierslaan 198 Amersfoort, dat ooit als lesgebouw fungeerde van het Depot Cavalerie en later het Opleidingscentrum Cavalerie (OCC), werd in 1998 vanuit de Historische Collectie Cavalerie na een intensief museumvernieuwingsproject, het geheel vernieuwde Cavalerie Museum door onze toenmalige kroonprins geopend.

Het leven van de cavalerist (huzaar) stond traditioneel in het teken van het paard. De hechte band tussen mens en dier, de zorg voor het materieel en het specifieke karakter van de Cavalerie (‘ruiterij’) komen in de expositie ruim aan bod. Na 1945 werd de Cavalerie geheel uitgerust met tanks en pantserwagens. Het paard kwam slechts terug in het Cavalerie Ere-Escorte en bij de militaire ruitersport.

Behalve met kostbaar bezit wordt het kenmerkende van de Cavalerie ook geïllustreerd met miniaturen en schaalmodellen. De Cavalerie is vanwege haar ‘bereden’ karakter al vier eeuwen het meest dynamische onderdeel van de landmacht. Van oudsher staat de Cavalerie voor snelheid en stootkracht enerzijds en voor traditie en stijl anderzijds. Het zijn vooral deze elementen die in het Cavaleriemuseum nadruk hebben gekregen.

De expositie omvat deelcollecties van vier regimenten huzaren (Van Sytzama, Prins van Oranje, Prins Alexander, Boreel en binnenkort Amalia). Daarnaast is ook een deel van de collectie van de voormalige Rijschool en later de Rij- en Tractieschool opgenomen.

Een grote selectie van de tanks en pantserwagens die sinds 1936 door cavalerie-eenheden (eskadrons en bataljons) zijn gebruikt, wordt geëxposeerd in het Landsverkgebouw en ook buiten op het kazerneterrein in de directe nabijheid van de museumgebouwen.

Geopend dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 16.00 uur.

Buitenlandse cavaleriemusea[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cavaleriemuseum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.