Het Wapen van Drenthe (monument)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
't Wapen van Drenthe
Aanzicht in 2000
Aanzicht in 2000
Locatie Vaart ZZ 1, Assen
Coördinaten 52° 60′ NB, 6° 34′ OL
Oorspr. functie Herenlogement
Bouw gereed 1780
Verbouwing 2017
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Detailkaart
Het Wapen van Drenthe (monument)
Het Wapen van Drenthe (monument)
Lijst van gemeentelijke monumenten in Assen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Wapen van Drenthe (of 't Wapen van Drenthe) is een gemeentelijk monument aan de Vaart ZZ 1 in de Nederlandse stad Assen, provincie Drenthe en is gebouwd in 1780.

Geschiedenis[bewerken]

Het pand aan de Vaart ZZ in Assen werd in 1780 gebouwd als herenlogement, een gastenverblijf voor heren van aanzien. Eigenaar en kastelein Jan Hendriks Stooker (1738-1794) werkte zelf in het logement, tot hij in juli 1784 werd aangesteld als commissaris van het veer dat de vrachtvaart tussen Assen en Meppel onderhield.[1] In 1792, Twee jaar voor zijn dood, verkocht Stooker 't Wapen van Drenthe aan kastelein en bierbrouwer Arent Fix (1755-1811).

In de eeuwen die volgende kreeg het gebouw diverse wisselende functies,[2] waaronder dat van bakkerij, slagerij, opvangtehuis voor daklozen en, tot 1973, de functie van hotel. De huidige neoclassicistische stijl met blokbepleistering dateert uit het jaar 1885. In 1905 is de kenmerkende kroon met daarop het wapen van Drenthe op de gevel gebouwd, naar de plannen van architect Jan Smallenbroek.

Leegstand

Toen in 2003 de laatste bewoners (asielzoekers) vertrokken, kwam het pand leeg te staan. Het monument raakte daardoor steeds verder in verval. De toenmalige eigenaar, Koops van 't Jagt besloot het pand daarom via een openbare veiling van de hand te doen. Die veiling stond gepland op 28 april 2016, maar in de weken voorafgaand aan de veiling, bereikte de bank een koopovereenkomst met twee ondernemers: het pand werd onderhands verkocht. Met deze onderhandse verkoop was de eigenaar van het pand het niet eens. Hij spande een procedure aan, met als doel het pand alsnog via een openbare veiling te verkopen. De rechter stelde Koops van 't Jagt in het gelijk, waarna het monument in september 2016 alsnog via een veiling werd verkocht.

Renovatie

Het gebouw wordt in 2017 en 2018 hersteld.

Zie ook[bewerken]