Het balanseer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het balanseer
Oprichting 2007
Land Vlag van België België
Hoofdkantoor Aalst (2007-2016)
Gent (2016-heden)
Website http://hetbalanseer.be/
Portaal  Portaalicoon   Economie

het balanseer (zonder hoofdletters) is een Belgische literaire uitgeverij. Ze werd in 2007 opgericht als vereniging zonder winstoogmerk te Aalst. In 2016 werd Gent de plaats van vestiging.[1]

De naam 'het balanseer' is ontleend aan een tekst uit de verhalenbundel Tandafslag van cultschrijver C.C. Krijgelmans, wat de eerste uitgave in het fonds was.

Fonds[bewerken | brontekst bewerken]

De fondslijst van het balanseer beperkt zich niet tot een specifiek genre, of uitsluitend tot boeken. Het fonds beslaat de domeinen proza, poëzie, essay, beeld en geluid. Onder dat laatste bracht de uitgeverij cd's en vinylplaten uit. Over het algemeen vallen de 'het balanseer' uitgaven onder experimentele literatuur, waarbinnen minder voor de hand liggende literaire, auditieve en beeldende vormen een plaats krijgen en soms verbanden aangaan. Zo werkt het balanseer onder meer samen met de klankdichter Jaap Blonk, met de muzikant/performancekunstenaar/dichter Gerard Herman en met literair enfant terrible dichter/romancier Harry Vaandrager. Anno 2019 heeft het balanseer ruim 75 uitgaven in het fonds, van 36 auteurs/kunstenaars.

De uitgaven kennen vaak een eigenzinnige vormgeving.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]