Hiei (berg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hiei (berg)
De berg Hiei
De berg Hiei
Hoogte 848,3 m
Coördinaten 35° 4′ NB, 135° 50′ OL
Ligging Otsu - Sakyo-ku (Kioto)
Hiei (berg)
Hiei (berg)
Portaal  Portaalicoon   Japan

De berg Hiei (比叡山, Hiei-zan) is een berg die ten noordoosten van de stad Kioto ligt. De berg bevindt zich op de grens tussen de prefecturen Kioto en Shiga in Japan.

De tempel van Enryaku-ji, de eerste Japanse voorpost van de Boeddhistische Tendai-sekte, werd opgericht boven op de Hiei-berg door Saicho in 788. Het tempelcomplex werd met de grond gelijk gemaakt door Oda Nobunaga in 1571, tot het onderdrukken en neerslaan van de macht van de Tendai's krijgsmonniken (sohei), maar het werd later weer herbouwd en is nog een overblijfsel van het Tendai hoofdkwartier tot op heden.

Folklore op de Hiei-berg[bewerken]

De Hiei-berg heeft de meest opvallende kenmerken in vele volksverhalen door de eeuwen heen. Origineel was het door de huisgoden en demonen van Shinto, een traditioneel onderwerp, ofschoon ze overheersend bekend was door de Boeddhistische monniken, die afkomstig waren van de Eryaku-ji-tempel.

"Marathon monniken"[bewerken]

John Stevens schreef het boek, "The Marathon Monks of Mount Hiei", chronologische en in praktijk gebracht van oefening, tot doorlopend achter elkaar, van klimmende monniken, van en naar de berg.

Toegang tot de berg[bewerken]

De Hiei-berg is al een tijdje een geliefd oord voor doortrekkers, voorzien van een tolweg en gemakkelijk bereikbaar met de auto naar de bergtop. Er zijn ook twee aangename routes: de Eizan Cable (een kabelbaan) vanaf de Kiotozijde tot het verbindingspunt, met een plaatselijke tramweg naar de top en de Sakamoto Cable (kabelbaan) vanaf de Shigazijde naar de voet van de Enryaku-ji.

Zie ook[bewerken]

Hiei, het Japanse slagschip tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Externe links[bewerken]